Amerykańscy uczeni odkryli, że jeden ze składników olejku cytrynowego podnosi w wątrobie i jelicie grubym aktywność określonych enzymów i tym samym zapobiega powstawaniu stanów zapalnych! Jest przez to ważnym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami. Zawartość beta-karotenu i witaminy C jest w cytrusach tak wysoka, że zjadając codziennie jeden 150g owoc, pokrywamy nasze dzienne zapotrzebowanie na te składniki, minimalizując jednocześnie ryzyko zachorowania na grypę.
fit.pl
2011-05-10 00:00
Udostępnij
Owoce cytrusowe
owoceAmerykańscy uczeni odkryli, że jeden ze składników olejku cytrynowego spełnia w naszym organizmie ważne zadanie - podnosząc w wątrobie i jelicie grubym aktywność określonych enzymów, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych! Staje się przez to ważnym sprzymierzeńcem w walce z nowotworem piersi, żołądka, płuc czy skóry. Zawartość beta-karotenu i witaminy C jest w cytrusach tak wysoka, że zjadając codziennie jeden 150g owoc, pokrywamy nasze zapotrzebowanie na te składniki na najbliższe 24 godziny, minimalizując jednocześnie ryzyko zachorowania na grypę. Przygotowując tropikalne potrawy, powinniśmy pamiętać o odrobinie masła lub oliwy - wówczas zalety zdrowotne cytrusów będą pomnożone. Tłuszcz sprawia, że nasz organizm łatwiej wchłania substancje odżywcze zawarte w owocach. 


Białe jest ważne.

Jak do tej pory jadłaś pomarańcze? Czy po obraniu owocu ze skórki, pracowicie oddzielałaś białe włókienka od miąższu? Jeśli tak, to bardzo wielka szkoda, bo tym samym pozbawiałaś swój organizm tego, co najlepsze. W zewnętrznej warstwie miąższu tkwią bowiem bioflawonoidy, które - niczym najlepsi ochroniarze - otaczają ciasnym kordonem nasze komórki, chroniąc je przed wniknięciem szkodliwych wolnych rodników. Według najnowszych badań to właśnie one w decydującej mierze przyczyniają się do powstawania raka i zawału serca. Cytrusy, a przede wszystkim grapefruit, zawierają beta-karoten, który działa przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. 

Test świeżości.

Egzotyczne owoce, takie jak mango, kiwi czy papaja, najlepiej smakują podczas urlopu spędzonego w kraju skąd pochodzą. Ba, nawet sok ze świeżych pomarańczy zupełnie inaczej smakuje w greckiej tawernie niż we własnym M-3. Wszystkim, którzy swój kontakt z cytrusami ograniczą do zakupów w supermarkecie, radzimy starannie wybierać owoce. Zrywane, gdy są jeszcze twarde jak kamień, , potraktowane chemiczną mieszanką preparatów umożliwiających im przetrwanie długiego transportu, przeważnie docierają na naszą szerokość geograficzną, zgubiwszy po drodze smak. Wyjątkiem są limonki. Wysyłane w drogę niedojrzałe, mają czas, by trochę dojrzeć. Zwróć uwagę na słowo "trochę". Przy zakupie należy uważnie oglądać ich skórkę. Intensywnie zielona? Nie kupujemy! Dojrzała, soczysta i smaczna limonka jest z zewnątrz raczej zielonkawożółta. Podobnie pomelo - siostra grapefruita, pochodząca z Izraela i Afryki Południowej. Owoc jest dojrzały wtedy, gdy jego skórka jest zielonożółta, a wnętrze kryje w sobie żółty lub czerwonawy miąższ. 

Wiedz, że cytrusy spryskuje się środkami grzybobójczymi i pokrywa się woskiem, dlatego przed spożyciem należy je dokładnie umyć w ciepłej bieżącej wodzie.

www.fit.pl