Pełnoziarniste ciasto z owocami
Składniki na ciasto:
3 jajka, 90 g miodu, 90 g mąki z pełnego przemiału, 5
łyżek soku pomarańczowego, szczypta, soli.
Składniki na warstwę wierzchnią:
350 g owoców, najlepiej świeżych i miękkich, na przykład
truskawek, 1-2 łyżki miodu, 1 łyżeczka soku
pomarańczowego, 225 g serka Mascarpone.
Przygotowanie ciasta:
Ubić pianę z 3 białek dodając szczyptę soli. Do piany wmieszać miód i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać mąkę i starannie wymieszać. Masę wlać do tortownicy, wygładzić powierzchnię i włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 °C. Piec ok. 15 min. Gdy będzie gotowe, ostudzić, wyłożyć i pokropić sokiem. Ochłodzić.
Warstwa wierzchnia:
Połowę owoców zmiksować z miodem i sokiem. Mus owocowy wymieszać z Mascarpone. Całość przykryć i ochłodzić przez ok. 15 min. Krem rozsmarować krem na cieście, a następnie ułożyć na nim pokrojone w plastry owoce.