Penne w sosie pomidorowym z kurczakiem
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawa ziołowa do kurczaka
- makaron penne
- Pomidory bez skórki Dawtona
- sól, pieprz
- oregano, bazylia
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na oliwie na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni. Pomidory kroimy na cząstki i wrzucamy na pozostały po smażeniu kurczaka tłuszcz. Chwilkę smażymy a następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie całość miksujemy na puree i wlewamy z powrotem na patelnię, gdzie doprawiamy sos ziołami. Dodajemy mięso i ugotowany wcześniej w osolonej wodzie makaron, mieszamy.