Te aromatyczne, miękkie pierniczki bez laktozy to pyszna ozdoba świątecznego stołu. Szybkie w przygotowaniu i obłędnie aromatyczne. W sam raz na wigilijny czas.
Aleksandra Załęska
Wczoraj 12:39
Udostępnij
Pierniczki bez laktozy

Składniki (na 25-30 pierniczków):
• 300 g mąki pszennej
• 70 g cukru pudru
• 50 g miodu
• 120 ml wody Mama i ja
• 1 jajko
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka imbiru
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wykonanie:
1. Podgrzej wodę i rozpuść w niej miód. Odstaw do przestygnięcia.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, sodę oraz przyprawy. Dodaj jajko, wodę z miodem, a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
3. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wykrawaj pierniczki foremkami. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut do lekkiego zarumienienia.
4. Z podanych proporcji powinno wyjść około 25–30 pierniczków, w zależności od grubości ciasta i wielkości foremek.