Plebejska zapiekanka | |
Ilość porcji: - | |
Składniki: 1 kg ziemniaków, 250g wędzonego boczku, 1 jajko, 150g sera żółtego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, pół szklanki groszku konserwowego, 2/3 szklanki jogurtu, 1 łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek |
![]() |
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w łupinkach na pół miękko, poczekać aż ostygną, obrać i pokroić w plasterki. Boczek przesmażyć z cebulą. Jajko roztrzepać z jogurtem i z ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Warstwami wykładać: ziemniaki (oprószyć solą i pieprzem), farsz z boczkiem, groszek i połową startego żółtego sera. Polać sosem. Ułożyć kolejne warstwy: ziemniaki, farsz, groszek. Polać sosem i posypać pozostałym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. |
|
Dodane przez: Poradnia FIT.PL |
