Składniki:
Ryba:
• filet z łososia
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżeczka miodu
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki świeżego soku z cytryny
• sól, pieprz
Sos:
• 100g żurawiny w słoiczku
• 1 łyżka gęstego octu balsamico
• ser halloumi lub inny ser nadający się do grillowania
• Oliwki drylowane czarne OLE!
• rukola
Łososia łączymy z musztardą, miodem, wyciśniętym czosnkiem oraz przyprawami. Odstawiamy na min 1 h. W tym czasie robimy sos: żurawinę przekładamy na patelnię i redukujemy z octem balsamico ok. 5 min Przecieramy na sitku, aby powstał jednolity sos. Łososia grillujemy na niezbyt ostrym ogniu z obu stron po 4 minut z każdej strony. Osobno grillujemy ser na patelni do zarumienienia. Rybę podajemy na liściach rukoli, z grillowanym serem, oliwkami oraz sosem.