Jak nie czuć się źle po majówkowym grillowaniu?

Polacy masowo sięgają po grille w majówkę. Na rusztach pojawiają się aromatyczne karkówki, kiełbasy, zawijasy boczku... oraz sałatki z majonezem, tłuste dipy i słodkie napoje. Tego rodzaju menu może prowadzić do problemów gastrycznych i przejedzenia. Jak więc uniknąć nieprzyjemności po majówce z powodu nadmiaru tłustych, ciężkostrawnych dań? Dietetyk Anna Janiszewska-Janowicz z Grupy LUX MED podpowiada, jak zdrowiej podejść do tegorocznego grillowania.
Aleksandra Załęska
2024-05-01 09:14
Udostępnij
Jak nie czuć się źle po majówkowym grillowaniu?

Istnieje kilka sposobów, by potrawy z grilla były zdrowsze i lżejsze dla przewodu pokarmowego. Nie chodzi tu jedynie o zamianę składników na zdrowsze.

Przedsezonowe czyszczenie grilla to podstawa. Pierwszą zasadą, którą koniecznie należy wdrożyć, by nasze grillowanie było zdrowsze, to odpowiednie przygotowanie i wyczyszczenie grilla. Spalony, zaschnięty tłuszcz z poprzedniego sezonu może być źródłem substancji kancerogennych, dlatego warto go usunąć zarówno przed pierwszym rozpaleniem rusztu w sezonie, jak i przed każdym kolejnym.

"Zwracajmy także uwagę, aby nie umieszczać potraw bezpośrednio nad ogniem, ponieważ to także powoduje powstawanie szkodliwych dla zdrowia substancji. Dużo lepiej będzie użyć specjalnych tacek lub naczyń. Jednocześnie ważny jest sam czas grillowania – nie przedłużajmy go, ponieważ potrawy staną się suche, ciężkostrawne i stracą swoje wartości odżywcze" - tłumaczy Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyk w Grupie LUX MED.

Potrawy z grilla nie muszą być tłuste. Choć często kojarzą się z tłustością, można przygotować dania, które nie obciążą naszego żołądka, a będą smaczne i sycące. Warto zainwestować w dobrej jakości chude mięso, np. drób czy wołowinę. Korzystne dla zdrowia będzie też przygotowanie własnej marynaty – bez dodatku cukru, dużej ilości soli i konserwantów. Warto stworzyć ją na bazie oliwy z oliwek i dodać czosnek, bazylię, słodką i ostrą paprykę, a także zioła prowansalskie. Dzięki temu potrawy będą bardziej lekkostrawne i aromatyczne.

"Na grilla idealne są także ryby, o których często zapominamy, a są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Kolejną grupą bardzo wartościowych produktów i tym samym zamienników mięsa są grillowane warzywa. Polecam spróbować wrzucić na ruszt paprykę, bakłażana, pieczarki czy boczniaki. Świetnie sprawdzi się też tofu" - dodaje Anna Janiszewska-Janowicz z Grupy LUX MED.

Aby uczynić spotkanie przy grillu lżejszym dla przewodu pokarmowego, warto zadbać, by na stole znalazły się także dodatkowe produkty, poza mięsem i opiekanym chlebem. Świeżość i witaminy dostarczą sałatki na bazie roszponki, rukoli czy szpinaku, z dodatkiem np. ogórków, pomidorów, oliwek i nasion. Taki kolorowy talerz pomoże obniżyć glikemię, a przy tym zapewni uczucie sytości i lekkości.

Napoje też mają znaczenie. Kolorowe drinki mogą utrudniać trawienie i są źródłem cukrów prostych. Choć grill kojarzy się z alkoholem, pamiętajmy, że podstawą powinna być woda. Można przygotować ją w formie lemoniady, np. z ogórkiem, cytryną, pomarańczą czy rozmarynem. Na stole warto też postawić świeżo wyciskane soki, bogate w składniki mineralne.

Grillowanie w gronie bliskich osób potrafi trwać nawet kilka godzin, więc w tym czasie możemy mieć ochotę na coś słodkiego. Zamiast ciastek i batoników, lepiej zdecydować się na grillowane owoce, jak ananas, pomarańcza czy brzoskwinia z dodatkiem jogurtu naturalnego, miodu i orzechów. Można też przygotować owocowe sałatki.

"Ostatnim elementem, który wpływa zarówno na kaloryczność, jak i prozdrowotność potraw, są sosy. Ketchup, musztarda czy chrzan to dobre wybory, jednak tłuste mieszanki na bazie majonezu już nie. W zamian polecałabym sosy na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku i ziół, a zamiast śmietanowych czy serowych dipów, warto wybrać pastę z awokado" - radzi ekspertka.

Zdrowsze wybory podczas grillowania są możliwe i nie oznaczają, że nasze menu będzie mniej smaczne czy mniej sycące. Wręcz przeciwnie, decydując się na chude mięso, warzywa i sałatki, dostarczamy organizmowi zdrowe witaminy, antyoksydanty i składniki mineralne.