Pomysł na szybki obiad: Makaron z pieczonymi pomidorami i czosnkiem

Przygotuj się na kulinarne doznania, które rozgrzeją Twoje serce i podniebienie! Makaron z pieczonymi pomidorami i czosnkiem to danie, które łączy w sobie prostotę i wyjątkowy smak. Soczyste, aromatyczne pomidory, pieczone na złoto, oraz intensywny czosnek tworzą idealną harmonię, która sprawi, że każda chwila przy stole będzie niezapomniana. To idealna propozycja na szybki obiad lub kolację, która zachwyci nie tylko Ciebie, ale także Twoich bliskich. Zrób krok w stronę kulinarnej magii i odkryj, jak łatwo można stworzyć prawdziwą ucztę!
Aleksandra Załęska
Wczoraj 12:48
Udostępnij
Pomysł na szybki obiad: Makaron z pieczonymi pomidorami i czosnkiem

Makaron z pieczonymi pomidorami i czosnkiem (2-3 osoby)

Składniki:

• 250 g makronu (np. Gnocchi sardi)
• Ok. 1/3 słoiczka Czosnku białego konserwowego OLE!
• 1 czerwona cebula
• 1 opakowanie mini mozzarelli
• Ok. 1 kg świeżych pomidorów (mogą być różne rodzaje)
• 2 ząbki świeżego czosnku
• Oliwa
• Sól
• Pieprz
• Świeży tymianek I bazylia (ilość wedle uznania)

Przygotowanie:

Pomidory dokładnie myjemy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia bez obierania. Dodajemy posiekaną cebulę, mozzarellę, czosnek świeży i konserwowy, zioła. Polewamy oliwą, solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 min do miękkości.

W tym czasie gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie – zmięknie dodatkowo od gorącego sosu. Odlewamy ½ szklanki wody z ugotowanego makaronu, która zagęści nam sos.

Po wyjęciu z piekarnika blendujemy wszystkie składniki z wodą z makaronu. Jeśli sos zbyt rzadki możemy przełożyć do garnka i jeszcze chwilę trzymać na ogniu, aż odparuje.
Łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło.