Przepisy na energetyczne zupy z bakaliową nutą

Wiosna to czas, kiedy warto oczyścić organizm włączając do diety lekkie i pożywne zupy. Połączenie zielonych i białych warzyw z energetycznymi i chrupiącymi bakaliami to świetny pomysł na nadchodzącą wiosnę, a także wyśmienita propozycja na lunch do pracy, jak i rodzinny sobotni obiad
2017-05-12 00:00
Udostępnij
 Przepisy na energetyczne zupy z bakaliową nutą

Nowe oblicze kalafiora z orzechową nutą

Kalafior wcale nie musi być nudny. Wszystko zależy od tego, jak go podamy.  Warto jeść go jak najczęściej, zwłaszcza że jest prawdziwą bombą witaminową. Podanie go w formie zupy z natką pietruszki i pistacjami, będzie wspaniałym pomysłem na obiad lub kolację.

Składniki:

  • Pęczek włoszczyzny
  • 1 główka kalafiora
  • 50 ml śmietany 12%
  • Natka pietruszki
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Włoszczyznę obieramy, kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka z wodą. Następnie dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą już ugotowane, wyjmujemy selera i korzeń pietruszki, a także liść laurowy i ziele angielskie. Pozostałe w garnku warzywa blendujemy i dodajemy śmietanę. Tuż przed podaniem dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki oraz włoskie orzechy Chandler.