Przyprawy, przyspieszając przemianę materii, pomagają w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Pobudzają metabolizm, pomagają spalić zbędne kalorie, dzięki czemu są nieocenione w procesie odchudzania.
Zioła i przyprawy najczęściej używane w polskiej kuchni:
Rozmaryn – ułatwia trawienie tłustych potraw.
Majeranek – zapobiega wzdęciom, wspomaga trawienie warzyw strączkowych, np. fasoli i grochu.
Lubczyk – łagodzi zgagę i niestrawność, poprawia przemianę materii, działa moczopędnie i oczyszcza nerki.
Tymianek – zapobiega bólom żołądka.
Koper – ułatwia wypróżnianie, zapobiega kolkom i skurczom, wspomaga pracę jelit.
Kolendra – przyspiesza trawienie, działa żółciopędnie, przeciwbólowo i antyseptycznie.
Mięta – reguluje proces trawienie, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, pobudza wydzielanie żółci i reguluje pracę żołądka.
Szałwia – pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga trawienie tłuszczu, mięs i serów.
Chili – ułatwia trawienie i poprawia ukrwienie.
Bazylia – przyspiesza trawienie białek i tłuszczu.
Imbir – ma właściwości rozgrzewające i przyspieszające przemianę materii. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia pracę żołądka, ma korzystny wpływ na pracę jelit.
Cząber – wspomaga funkcje trawienne, zapobiega wzdęciom i niestrawności.
Jałowiec – zapobiega wzdęciom, ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu.
Kminek – zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych, przyspiesza trawienie, łagodzi wzdęcia. Wpływa też pobudzająco na pracę nerek. Reguluje procesy fermentacyjne w jelitach, pobudza trawienie, działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo.
[-------]
Cynamon – wspomaga pracę żołądka i ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom, reguluje trawienie, działa antyseptycznie i obniża poziom cukru we krwi.
Anyż – pobudza czynność jelit, reguluje funkcje gruczołów trawiennych.
Gałka muszkatołowa – korzystnie wpływa na pracę jelit.
Pieprz – sprzyja wydzielaniu soków trawiennych, stymuluje układ trawienny, zawiera szczególnie dużo chromu, który obniża apetyt na słodycze.
Przyprawy w diecie
- Najbardziej wartościowe są świeże zioła i przyprawy.
- Wiele przypraw i ziół, takich jak bazylia, oregano, koper czy mięta, można uprawiać samodzielnie. Hodowane przez ciebie przyprawy powinny stać w nasłoneczniony miejscu i być regularnie podlewane.
- Przyprawy dodawaj pod koniec gotowania, aby nie straciły swojego aromatu ani właściwości.
- Przed użyciem przyprawy, najpierw rozetrzyj ją w palcach lub dłoni, wtedy zapach szybciej się uwolni.
- Suszone zioła przechowuj w suchym i zaciemnionym miejscu, najlepiej w papierowej torbie, pojemniku lub zamkniętym słoiczku, żeby nie straciły na jakości, chroń je przed wysoką temperaturą i wilgocią.
- Pamiętaj, że jedne przyprawy osłabiają działanie drugich.