Wiosną stawiamy na lekkie dania, pyszne, a jednocześnie pożywne i wartościowe. Przede wszystkim, wykorzystujmy sezonowe warzywa i zioła, które połączone ze jakościowymi, roślinnymi produktami, takimi jak kasza, orzechy, nasiona, napoje roślinne – stworzą znakomitą kompozycję smaku i zdrowia.
Na lunch czy kolację świetną propozycją będzie tarta ze szparagami na spodzie jaglanym. To propozycja w pełni wegańska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom i tym, którzy dbają o zdrowy styl życia.
Tarta na spodzie jaglanym ze szparagami
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 8
Składniki:
Na spód:
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej Sante
- 2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1⁄2 łyżeczki soli Sante
- 2 łyżki sezamu Sante
- 1 łyżka siemienia lnianego Sante
Farsz:
- 200 g zielonych szparagów
- garść świeżego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie szpinaku)
- 200 ml napoju sojowego Organic Sante z Wapniem
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli Sante
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka drożdży nieaktywnych
- 1 łyżeczka sezamu Sante do posypania
- 1 łyżeczka płatków migdałowych Sante do posypania
Przygotowanie:
Kaszę mieszamy z przyprawami, sezamem, siemieniem lnianym i olejem kokosowym. Wyrabiamy za pomocą ręki. Formę ceramiczną o średnicy 26 cm smarujemy olejem i wylepiamy jaglaną masą, brzegi wyrównujemy. Podpiekamy 10 minut w 180°C. Odcinamy zdrewniałe końcówki od szparagów. Mieszamy dokładnie napój sojowy z mąką ziemniaczaną, pieprzem cytrynowym, drożdżami nieaktywnymi i solą. Wylewamy na podpieczony spód, układamy szparagi jeden obok drugiego, posypujemy posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, sezamem i płatkami migdałów. Pieczemy 25-30 minut w 180°C aż masa sojowa się zetnie.