Pyszna, wegańska tarta ze szparagami

Wiosna daje nam szereg możliwości, by zdrowo komponować codzienną dietę. Pierwsze, długo wyczekiwane, młode warzywa cenimy za świeży smak, chrupkość, wartości odżywcze. Dla wielu osób wiosennym hitem kulinarnym są bez wątpienia szparagi. Warto z nich korzystać w sezonie, nie tylko ze względu na walory smakowe. Szparagi mają wiele substancji odżywczych, są niskokaloryczne, a można je przyrządzić na mnóstwo sposobów. Dla wegan, miłośników kuchni roślinnej i wszystkich, którzy przywiązują wagę do wartościowej diety, znakomitą propozycją będzie tarta na jaglanym spodzie, z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego i pysznym farszem
2021-04-27 00:00
Udostępnij
Pyszna, wegańska tarta ze szparagami

Wiosną stawiamy na lekkie dania, pyszne, a jednocześnie pożywne i wartościowe. Przede wszystkim, wykorzystujmy sezonowe warzywa i zioła, które połączone ze jakościowymi, roślinnymi produktami, takimi jak kasza, orzechy, nasiona, napoje roślinne – stworzą znakomitą kompozycję smaku i zdrowia.

Na lunch czy kolację świetną propozycją będzie tarta ze szparagami na spodzie jaglanym. To propozycja w pełni wegańska, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom i tym, którzy dbają o zdrowy styl życia.

Tarta na spodzie jaglanym ze szparagami

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 8

Składniki:
Na spód:

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej Sante
  • 2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1⁄2 łyżeczki soli Sante
  • 2 łyżki sezamu Sante
  • 1 łyżka siemienia lnianego Sante

Farsz:

  • 200 g zielonych szparagów
  • garść świeżego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie szpinaku)
  • 200 ml napoju sojowego Organic Sante z Wapniem
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli Sante
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka drożdży nieaktywnych
  • 1 łyżeczka sezamu Sante do posypania
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych Sante do posypania

Przygotowanie:
Kaszę mieszamy z przyprawami, sezamem, siemieniem lnianym i olejem kokosowym. Wyrabiamy za pomocą ręki. Formę ceramiczną o średnicy 26 cm smarujemy olejem i wylepiamy jaglaną masą, brzegi wyrównujemy. Podpiekamy 10 minut w 180°C. Odcinamy zdrewniałe końcówki od szparagów. Mieszamy dokładnie napój sojowy z mąką ziemniaczaną, pieprzem cytrynowym, drożdżami nieaktywnymi i solą. Wylewamy na podpieczony spód, układamy szparagi jeden obok drugiego, posypujemy posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, sezamem i płatkami migdałów. Pieczemy 25-30 minut w 180°C aż masa sojowa się zetnie.