Cebulę drobno posiekać. W dużej patelni o wysokich brzegach (ewentualnie w rondlu) rozgrzać 2 łyżki oliwy z łyżką masła, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać 2-3 łyżki wody, wrzucić ryż i smażyć przez 2 min, dolewając w trakcie łyżkę bulionu. Uwaga, bulion trzeba spróbować, czy nie słony, w razie czego dolać wody. Wlać resztę bulionu, posolić, popieprzyć i gotować 15 min, często mieszając. W tym czasie oczyścić grzyby, wypłukać, drobno posiekać i dusić 15 min na osobnej patelni z łyżką oliwy. Risotto zdjąć z ognia. Dodać grzyby, łyżeczkę masła, ewentualnie 1/2 łyżki posiekanej pietruszki dla smaku i koloru i starty parmezan. Dokładnie wymieszać, odstawić na 2 min, podawać.