- Mąka pszenna (400 g)
- Skrobia ziemniaczana (do posypywania)
- Woda (330 ml)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Mrożone kapelusze grzybów np. borowików lub świeże pieczarki (500 g)
- Cebula (1 średnia)
- Czosnek (3 ząbki)
- Tymianek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy ciasto filo (bardzo zapracowani mogą również poszukać gotowego). Mąkę, wodę i szczyptę soli łączymy i rozrabiamy ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Następnie dodajemy oliwę i dalej wyrabiamy przez ok. 5 minut. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od miski. Stolnicę posypujemy skrobią i wykładamy ciasto. Formujemy kulę, z której następnie odrywamy mniejsze kawałki ciasta, układając je na stolnicy obok siebie w odległości 2 cm. Przenosimy na 2 godziny do chłodnego pomieszczenia.
Kolejny krok to przygotowanie farszu. Przedstawiamy propozycję farszu grzybowego, jednak jest tu duża dowolność – można do tej potrawy stworzyć tradycyjne nadzienie z kapustą i grzybami lub też wegetariańskie ze szpinakiem i serem feta. Nasze rozmrożone grzyby lub świeże, umyte pieczarki kroimy w kostkę. W tym czasie rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wrzucamy grzyby i na wolnym ogniu je dusimy. Pamiętajmy, że grzyby inne niż pieczarki, muszą być duszone znacznie dłużej, aż będą miękkie. Podczas duszenia można je podlewać lekko wodą. Doprawiamy całość tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy, aby ostygł.
Następnie przynosimy ciasto i każdy jego kawałek rozgniatamy na płasko. Wykładamy na niego łyżkę farszu, łączymy rogi ciasta u góry i lekko skręcamy tak, aby powstała sakiewka. Wszystkie sakiewki smarujemy białkiem jajka, układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy, aż ciasto się przyrumieni.
www.senior.fit.pl