Składniki:
• Pierś z kurczaka
• 1 średnia marchewka
• ½ cukinii
• 2 jajka
• 2 łyżki bułki tartej
• Sól i pieprz
• 1-2 łyżeczki suszonego czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 200 g białego ryżu (2 woreczki)
• 400 ml wody Mama i ja
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Kurczaka pokój i posiekaj na malutkie kawałeczki. Obraną marchewkę i cukinię zetrzyj na dużych oczkach i dodaj do mięsa. Następnie wbij jajka, dosyp bułkę tartą, dopraw czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
2. Na patelni rozgrzej olej i nałóż każdą porcję łyżką, lekko spłaszczając kotleciki. Smaż je na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony.
3. Ryż przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj kurkumę, curry i sól do smaku. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 12 minut. Nie mieszaj. Ryż powinien wchłonąć wodę i kolor kurkumy.
4. Na koniec wymieszaj i pozostaw do odparowania. Uformuj kuleczki i podaj z siekanymi kotlecikami z kurczaka.