Przeciętny Polak ma tylko raz w roku styczność z suszonymi śliwkami. Mimo to, wigilijny kompot z suszu nie należy do naszych ulubionych napojów i gdy tylko możemy stosujemy uniki, żeby się go nie napić. Szkoda, bo właśnie ze względu na suszone śliwki (ale nie tylko) jest on bardzo wartościowy. Największą zaleta suszonych śliwek są ich właściwości odchudzające, mimo że zawierają sporo kalorii jak na coś, co ma pomagać w utracie wagi.
-
dają poczucie sytości
-
dzięki pektynom spowalniają wchłanianie cukru, co powoduje, że nasz organizm spala znacznie więcej tłuszczu
-
ze względu na dużą zawartość błonnika blokują wchłanianie cholesterolu
-
przyspieszają przemianę materii
-
poprawiają trawienie
-
oczyszczają jelita
-
usprawniają funkcjonowanie przewodu pokarmowego
-
ułatwiają wypróżnianie
-
działają przeczyszczająco
Z pewnością to jedna z najzdrowszych przekąsek, nie tylko w trakcie trwania odchudzającej diety. Pomyśl o tym przygotowując sobie drugie śniadanie lub przekąski do pracy. Możesz dodawać je do musli, jogurtów, kisieli lub zajadać same.
www.fit.pl