Przedświąteczne obowiązki, takie jak zakupy, sprzątanie i gotowanie, często pochłaniają każdą wolną chwilę. Najwięcej czasu zajmuje zazwyczaj przygotowywanie świątecznych dań, które wymagają długotrwałego gotowania lub pieczenia. Idealnym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest wykorzystanie wolnowaru. Dzięki tej metodzie potrawy nabierają głębi smaku stopniowo, a Ty możesz poświęcić czas na inne przygotowania lub po prostu cieszyć się chwilami z bliskimi.
– Powolne gotowanie to technika, która pozwala zachować wartości odżywcze składników, a smaki uwalniają się stopniowo – tłumaczy Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka marki Crockpot, producenta wolnowarów i multicookerów. – Obsługa takich urządzeń jest niezwykle prosta. Wystarczy umieścić składniki w garnku, ustawić czas i temperaturę, a reszta dzieje się sama. To świetne rozwiązanie dla osób, które chcą uniknąć długiego stania przy kuchni – dodaje.
Wolnowary doskonale sprawdzają się przy tradycyjnych świątecznych potrawach, które wymagają długiej obróbki termicznej, takich jak bigos, pieczeń czy zupy. Urządzenie świetnie radzi sobie również z przygotowaniem gulaszów, aromatycznych sosów czy potraw warzywnych. Co więcej, wolnowar pozwala także eksperymentować z deserami, otwierając nowe możliwości kulinarnych inspiracji!
Świąteczna zupa grzybowa

Filet z karpia w kremowym sosie orzechowym

Bigos ze śliwką
