Nasiona brokułu na kiełki
Kiełki brokułu (Brassica oleracea var. italica) to najprawdziwsza bomba witaminowa. Zawierają duże ilości prowitaminy A, wszystkich witamin z grupy B, witaminy C, potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Wysoka wartość odżywcza to nie wszystko, co mają do zaoferowania: najcenniejszym składnikiem, jaki w nich znajdziemy, jest przeciwutleniacz sulforafan o działaniu oczyszczającym organizm z toksyn i przeciwrakowym. Kiełki brokułu smakiem nie przypominają dojrzałych brokułów (są lekko ostre), dlatego przypadną do gustu nawet tym, którzy za zielonymi różami na talerzu nie przepadają.
Nasiona lucerny na kiełki
Warte polecenia są również kiełki lucerny (Medicago sativa). Oprócz bogatego zasobu witamin i soli mineralnych (w tym cynku i selenu) zawierają one fitoestrogeny, które łagodzą dolegliwości związane z okresem przekwitania. Stanowią też skarbnicę lecytyny obniżającej cholesterol, chroniącej przed chorobami układu krążenia i wspomagającej funkcjonowanie układu pokarmowego, wątroby oraz mózgu (przyjmuje się ją np. na poprawę pamięci). Kiełki lucerny rosną błyskawicznie, a ponieważ są drobne i łagodne w smaku, świetnie sprawdzą się u osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kiełkami.
Nasiona rzodkiewki na kiełki
Nieocenionym naturalnym lekarstwem w okresach osłabienia i spadku odporności są kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus). Już jedna ich łyżeczka to bardzo duża dawka łatwo przyswajalnej witaminy C! Dzięki olejkom eterycznym młode łodyżki i listki rzodkiewki mają też działanie antybakteryjne, odkażające oraz wykrztuśne. Stanowią ponadto źródło witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B8 (inozytolu), niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomocnej w walce ze spadkami nastroju oraz wspomagającej płodność (zalecanej m.in. w terapii zespołu policystycznych jajników).
Nasiona słonecznika na kiełki
Jeśli poszukujesz zdrowej i smacznej alternatywy dla słonych przekąsek, wypróbuj nasiona słonecznika na kiełki. Smakują podobnie jak świeże czy prażone nasiona słonecznika, ale mają jeszcze więcej wartości odżywczych w lepiej dostępnych dla nas formach. Dzieje się tak dlatego, że każde nasiono zawiera komplet składników pokarmowych, potrzebnych roślinie do szybkiego, intensywnego wzrostu. Dodatkowo w fazie kiełkowania wytwarzane są enzymy, które wszystkie te cenne substancje rozkładają do form łatwiej przyswajalnych dla człowieka. Kiełki słonecznika dostarczą Ci zatem ogromnych ilości witamin, zwłaszcza witaminy D i K, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, jodu, cynku oraz bardzo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nasiona soi na kiełki
Nasiona soi na kiełki to znakomite rozwiązanie dla osób, które nie mogą przekonać się do spożywania surowych, zielonych łodyżek i listków. Mięsiste, chrupiące, bardzo smaczne kiełki soi nie tracą swoich wartości po krótkim smażeniu, duszeniu czy gotowaniu. Są bogate w makro- oraz mikroelementy, zawierają zwłaszcza sporo wapnia, fosforu, magnezu i witamin z grupy B. Stanowią też kopalnię łatwo przyswajalnego, bardzo odżywczego białka roślinnego, błonnika usprawniającego trawienie, hormonów roślinnych oraz lecytyny.
Wysokiej jakości nasiona na kiełki, beż GMO można nabyć w sklepie Świat Kwiatów pod tym adresem https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-na-kielki/ Wszystkie nasiona wysyłane są w 24 godziny, są świeże i mają wszystkie badania i certyfikaty jakości.