Jemy pomidory ( czyli „warzywa”) i jemy banany (owoce w diecie zapewnione) a zamiast pełnego ziarna wybieramy ciemny chleb, który nie zawsze pełne ziarno zawiera.
Dlatego też postanowiliśmy wam pomóc i podsunąć 7 super produktów, które są niezwykle korzystne dla zdrowia. Włącznie każdy z nich do swojej kuchni (choćby codziennie jeden), a zapewnicie sobie lepsze zdrowie, szczuplejszą sylwetkę i doskonałe samopoczucie!
1. Komosa ryżowa
Inaczej quinoa - zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne (nie syntetyzowane w organizmie, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu) i jest bogatym źródłem wapnia. Ma delikatny, lekko orzechowy aromat, nie zawiera glutenu. Bardzo szybko się gotuje dlatego jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, duszonych potraw a po ostudzeniu – także do sałatek.
2. Awokado
Awokado to owoc uniwersalny – można go stosować do kanapek, koktaili, potraw duszonych, deserów. Zawiera dużo białka, a także zdrowe tłuszcze, które sprzyjają zachowaniu dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Ma w sobie witaminy A, E, C, D, PP, K witaminy z grupy B, a także potas, wapń i żelazo.
3. Kiełki
Kiełki to źródło bardzo korzystnych składników pokarmowych wspomagających trawienie – mikroelementów, soli mineralnych, kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika. Wspaniale komponują się z sałatkami, na kanapki czy na domową pizzę. Cieszmy się nimi cały rok – możemy je wyhodować samemu w domu, bądź zakupić w sklepie ze zdrową żywnością.
4. Koper włoski
Inaczej fenkuł - to doskonały środek odchudzający. Fenkuł przyspiesza trawienie tłuszczów i węglowodanów, pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, jest przydatny przy wzdęciach i kolkach, dlatego możemy znaleźć wiele herbatek dla niemowląt właśnie z kopru włoskiego. Stosowany z kwiatem lipy wspomaga z kolei laktację. Gilian McKeith, sławna na całym świecie dietetyczka twierdzi, że żucie jego nasion zmniejsza apetyt na słodycze.
5. Proso
Nie bez powodu proso należy do najstarszych roślin uprawnych. Ziarno prosa wspomaga trawienie, leczy niestrawnosć, wzdęcia, nieświeży oddech. Można ugotować je z kalafiorem i podać jako pure. Najbardziej znana forma prosa to – kasza jaglana. Jaglanka jest doskonałym wyborem na śniadanie np. z jabłkiem i orzechami.
6. Jarmuż
Ciemnozielone liście to niezwykle zdrowe warzywo, także wspomagające nas w zachowaniu szczupłej sylwetki. Przypisuje mu się także właściwości zapobiegania nowotworom. Zawiera bardzo dużo witaminy K, kwasu foliowego, chlorofilu, karotenoidów – które wzmacniaja nas przed wolnymi rodnikami. Jarmuż można jeść na surowo, ugotowany na parze albo – wycisnąć z niego sok (szczególnie korzystny dla wątroby).
7. Wodorosty morskie
Często budzą niechęć, a tymczasem są cennym źrodłem minerałów. Najwięcej spożywa ich się w krajach, w których ludzie żyją najdłużej (Japonia, Chiny, Wietnam). Wakame, kombu, nori, dulse, hiziki, arame, mech irlandzki – to wszystko nazwy stosowanych wodorostów. Wystarczy zjeść już 5g dziennie wodorostów, aby uzupełnić niedobory odżywcze w organizmie. Zawierają mnóstwo witamin, a także wapń, żelazo i jod. Mogą być spożywane przez kobiety w ciąży i dzieci. Jeżeli nie możesz znieść ich widoku w sałatkach, dodawaj je do zup czy potraw duszonych.
Beata Mąkolska
www.wellness.fit.pl