Kiełki - dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu

Co łączy buraka, lucernę, jarmuż, pora i słonecznika? To właśnie z tych warzyw powstają pyszne kiełki. Choć małe i niepozorne, to mają ogromną moc – dostarczają składników odżywczych, opóźniają procesy starzenia, wspomagają trawienie i mogą być doskonałym dodatkiem do dań. Jak wykorzystać je w kuchni, aby potrawy były nie tylko zdrowe, ale także smaczne?
2021-10-01 00:00
Udostępnij
Kiełki - dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu

Dawniej wierzono, że kiełki posiadają bogate właściwości lecznicze, obecnie są zdrowym urozmaiceniem naszej diety. Niemal każde nasiona warzyw mogą posłużyć jako kiełki: od fasoli czy rzodkiewki po soczewicę i pora. Kiełki to jeden z najłatwiejszych sposobów na dostarczenie wielu cennych witamin i minerałów, które warto uzupełniać – szczególnie po okresie zimowym. Są również źródłem białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i antyoksydantów. Ich spożywanie przynosi wiele korzyści, a ich różnorodność pozwala na dobór takich, które najbardziej odpowiadają naszym kubkom smakowym. Choć kiełki zyskują coraz większą popularność, nadal dodajemy je najczęściej do sałatek i kanapek, a przecież mogą znaleźć zastosowanie w innych daniach. Jak zatem je wykorzystać? Odpowiedź znajduje się w przepisach poniżej.


1. Jajeczne muffiny

Składniki:

  • szynka (np. Biebrzówka od JBB)
  • jajka
  • suszone pomidory
  • dowolne kiełki
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:
Szynkę kroimy w cienkie plasterki. Foremkę na muffinki smarujemy oliwą i wykładamy plastrami szynki. Na szynkę układamy pokrojone suszone pomidory. Następnie do każdej foremki wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 20 minut. Gotowe muffinki przystrajamy na wierzchu kiełkami.


2. Hot dogi z kiełkami

Składniki:

  • 2 podłużne bułki pełnoziarniste
  • 2 parówki (np. Polanki od JBB)
  • liście sałaty rzymskiej
  • garść kiełków
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • cebula dymka

Składniki na sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Bułki przekrajamy na pół i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty, aby się przyrumieniły. Gotujemy parówki. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w plasterki, pomidorki przekrajamy na pół, a cebulkę siekamy. Wszystkie składniki na sos mieszamy i smarujemy nimi bułki. Następnie nakładamy na nie sałatę, parówkę, paprykę, ogórki i pomidory. Na koniec dodajemy kiełki.


3. Tortilla z szynką

Składniki:

  • szynka (np. z beczki #JBB)
  • tortilla pełnoziarnista
  • serek puszysty
  • sałata
  • ulubione kiełki
  • czerwona papryka

Sposób przygotowania:
Tortillę smarujemy serkiem puszystym, następnie nakładamy na nią sałatę, plasterki szynki, pokrojoną paprykę oraz kiełki. Całość zwijamy w rulon i kroimy na grubsze paski. Gotowe!