Mogą być one zarówno zdrowym śniadaniem, pożywnym obiadem, jak i lekką kolacją. Są niezwykle sycące, ale i uniwersalne – dzięki wykorzystaniu kolorowych warzyw będą prezentować się pięknie, pasują niemal na każdą okazję, a co najważniejsze, możecie dodać do nich niemal wszystkie produkty! Uwielbiacie wszelkiego rodzaju mięsa i sery? W takim razie koniecznie sprawdźcie nasze kulinarne pomysły.
Sałatka z jajkiem w koszulce (czas przygotowania: 30 min)
Składniki główne:
- Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
- Mix sałat ze szpinakiem
- Pomidorki koktajlowe
- Ogórek
- 2 jajka
- Twardy ser typu Grana Padano
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Składniki na dressing:
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na suchej patelni do czasu wytopienia się tłuszczu. Mix sałat wykładamy na talerz, dokładamy pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie mieszamy w słoiczku. Polewamy sałatkę. Następnie w garnku zagotowujemy wodę. Kawałek folii spożywczej smarujemy masłem, wbijamy jajko i zawijamy. Przygotowane paczuszki z jajkami wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 4 minuty. Ugotowane jajka przekładamy na sałatkę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy boczkiem, szczypiorkiem i serem Grana Padano.
Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą (czas przygotowania: 15 min)
Składniki:
- Kiełbasa (np. grillowa wędzona od JBB Bałdyga)
- Mieszanka sałat
- Roszponka
- Oscypek
- Uprażony słonecznik
Składniki na sos:
- 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
- 2 łyżki musztardy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą. Kiełbasę kroimy w grubsze plastry i grillujemy razem z oscypkiem. Do miski wrzucamy mix sałat, roszponkę, kiełbasę i pokrojonego, zgrillowanego oscypka. Całość polewamy sosem i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Sałatka z kabanosem (czas przygotowania: 15 min)
Składniki:
- Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
- Roszponka
- Ser camembert
- Suszone pomidory
- Czarne oliwki
- Zalewa z suszonych pomidorów
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kabanosy, oliwki, suszone pomidory i ser camembert kroimy na mniejsze kawałki. Roszponkę myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski dodajemy pokrojone składniki. Zalewę z suszonych pomidorów doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę i delikatnie mieszamy.
Brzmi dobrze? Smacznego!