Prawidłowa dieta dla ludzi aktywnych sportowców, kulturystów, uprawiających callanetics, pracujących fizycznie i wszystkich osób podejmujących duży wysiłek fizyczny powinna zawierać niezwykle istotne antyutleniacze i witaminy: C, E, A (ß-karoten), zestaw witamin z grupy B oraz cynk, selen, magnez, wapń, sód i potas. ß-karoten, czyli bezpieczna witamina A występuje w pomarańczowych, żółtych i ciemnozielonych warzywach i owocach (pomarańcze, morele, brzoskwinie, czarne jagody, czarne porzeczki, dynia oraz marchew).
Witamina A jest przeciwutleniaczem niszczącym wolne rodniki. Chroni organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami (ważne jeśli ćwiczymy zimą!). Witamina ta chroni także przed zakażeniami i zapaleniami skóry, błony śluzowej płuc i układu pokarmowego. Stosowanie witaminy A skraca przebieg chorób, jak też eliminuje ryzyko powikłań. Ma wpływ na dobre funkcjonowanie naszego wzroku, wzmacnia system immunologiczny.
Witaminy z grupy B warunkują prawidłowy wzrost i metabolizm komórek, odgrywają ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych, koordynują pracę układu nerwowego i mięśniowego. Biorą udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz regulują utlenianie biologiczne. Dobrym źródłem większości witamin z grupy B są kiełki zbożowe, drożdże, pieczywo razowe, kasze, większość jarzyn oraz rośliny strączkowe.
Witamina C podnosi odporność organizmu. Zapewnia również prawidłową strukturę włókien kolagenowych, co poprawia funkcjonowanie mięśni i ścięgien. Działa odtruwająco, aktywuje przemiany białkowe i węglowodanowe, bierze udział w procesach kostnienia. Wzmacnia dziąsła, bierze udział w syntezie hemoglobiny, w powstawaniu krwinek, kolagenu. Przyczynia się do prawidłowego rozwoju komórek tkanki łącznej. Występuje w większości świeżych owoców, jarzyn oraz sałacie. Bogatym źródłem są owoce cytrusowe, dzika róża, czarna porzeczka, truskawki, zielona natka pietruszki, papryka.
Witamina E - nazywa się ją witaminą młodości, gdyż hamuje proces starzenia się organizmu. Zwalcza wolne rodniki i chroni wyściółkę naczyń krwionośnych, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka zachorowań na choroby serca. Może nawet odwracać proces powstawania miażdżycy. Działa wzmacniająco na komórki skóry, wątroby, komórki nerwowe. Poprawia metabolizm tkanki łącznej. Gdy zabraknie witaminy E, słabnie wzrok, czujemy się zmęczeni, rozdrażnieni, mamy kłopoty z koncentracją. Najlepszym źródłem tej witaminy są zielonolistne warzywa, sałata, szpinak, kukurydza, soja, brukselka, jarmuż, oleje roślinne, zboża, kiełki pszenne.