Najlepszym źródłem witamin i minerałów są świeże warzywa i owoce. Powinny one stanowić znaczną część naszego codziennego menu. Marchewka czy jabłko może stanowić doskonałą przekąskę między posiłkami. Dieta, która na nich bazuje jest zdrowa, lekkostrawna, sprzyja utracie wagi i zachowaniu młodego wyglądu. Jak zatem należy postępować z warzywami i owocami, żeby na nasz talerz trafiały bogate w wartości odżywcze pomidory, papryka czy brzoskwinie? Oto kilka praktycznych rad:
- przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, ale nie za długo; korzystaj z specjalnych szuflad w lodówce na warzywa i owoce
- pukaj je pod bieżącą wodą; długie moczenie jest niewskazane, ponieważ niektóre witaminy mogą rozpuszczać się w wodzie!
- skórkę obieraj cienko, ponieważ tuż pod nią znajduje się najwięcej wartości odżywczych
- surowe warzywa i owoce, a także surówki czy sałatki z nich przyrządzane, przygotowuj tuż przed samym podaniem
- najmniej witamin traci się gotując na parze; służą do tego specjalne garnki
- nie wrzucaj warzyw do zimnej wody i gotuj je w małej ilość wody
- warzywa gotuj w całości
- zielone warzywa nie stracą kolory, gdy będzie się gotowało bez pokrywki
- nie łącz pomidora z ogórkiem , ponieważ zawiera on substancję, która rozkłada witaminę C.
- warzywa i owoce kupuj z gospodarstw ekologicznych.
www.fit.pl