Najwięcej witamin i minerałów mają warzywa i owoce. Co zrobić, żeby te cenne skadniki odżywcze nie uciekły w czasie przechowywania, obierania, gotowania, a także podawania?
fit.pl
2010-09-07 00:00
Udostępnij
Zatrzymaj witaminy!
Najlepszym źródłem witamin i minerałów są świeże warzywa i owoce. Powinny one stanowić znaczną część naszego codziennego menu. Marchewka czy jabłko może stanowić doskonałą przekąskę między posiłkami. Dieta, która na nich bazuje jest zdrowa, lekkostrawna, sprzyja utracie wagi i zachowaniu młodego wyglądu. Jak zatem należy postępować z warzywami i owocami, żeby na nasz talerz trafiały bogate w wartości odżywcze pomidory, papryka czy brzoskwinie? Oto kilka praktycznych rad:

-    przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, ale nie za długo; korzystaj z specjalnych szuflad w lodówce na warzywa i owitaminy tekstwoce
-    pukaj je pod bieżącą wodą; długie moczenie jest niewskazane, ponieważ niektóre witaminy mogą rozpuszczać się w wodzie!
-    skórkę obieraj cienko, ponieważ tuż pod nią znajduje się najwięcej wartości odżywczych
-    surowe warzywa i owoce, a także surówki czy sałatki z nich przyrządzane, przygotowuj tuż przed samym podaniem
-    najmniej witamin traci się gotując na parze; służą do tego specjalne garnki
-    nie wrzucaj warzyw do zimnej wody i gotuj je w małej ilość wody
-    warzywa gotuj w całości
-    zielone warzywa nie stracą kolory, gdy będzie się gotowało bez pokrywki
-    nie łącz pomidora z ogórkiem , ponieważ zawiera on substancję, która rozkłada witaminę C.
-    warzywa i owoce kupuj z gospodarstw ekologicznych.

www.fit.pl