Podstawę zdrowgo odżywiania stanowią 4 grupy pokarmów:
1 - ziarna zbóż (kasze, chleb razowy, mąka z pełnego przemiału, płatki zbożowe, kiełki); 2 - ziarna roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca); 3 - warzywa; 4 - owoce świeże i suszone.
Inne produkty, takie jak nabiał, mięso, orzechy, nasiona, powinny stanowić jedynie uzupełnienie codziennego jadłospisu.
Jednak nie każdy produkt, nawet jeżeli znajduje się w grupie zalecanej, odpowiada standardowi zdrowej żywności. Co w takim razie należy rozumieć pod tą nazwą? Zdrową żywnością są produkty spożywcze wytworzone w możliwie najbardziej naturalny sposób, najlepiej w gospodarstwach biodynamicznych, nie przerobione fabrycznie, bez dodatków tzw. ulepszaczy żywności, czyli konserwantów, stabilizatorów, barwników, aromatów, nie skażone środkami ochrony roślin i nawozami sztucznymi, do produkcji których nie stosowano hormonów i antybiotyków.
Do zdrowej żywności nie zaliczymy z pewnością produktów oczyszczonych, takich jak biała mąka, cukier, sól, oraz tłuste mięsa i wędliny, które zawierają szkodliwe tłuszcze nasycone. Dieta bogata w białko zwierzęce powoduje utratę wapnia z organizmu, sprzyja rozwojowi miażdżycy, otyłości i cukrzycy. Czerwone mięso powinniśmy zastąpić drobiem, rybami lub nasionami warzyw strączkowych spożywanych razem z produktami zbożowymi. Fasola jedzona razem z chlebem zapewni organizmowi pełnowartościowe białko.
Przygotowując posiłki pamiętaj !
- Długie gotowanie, szczególnie w wysokiej temperaturze, smażenie, grillowanie, pasteryzowanie niszczą zawarte w pożywieniu witaminy i składniki mineralne, dlatego należy jeść jak najwięcej produktów surowych lub po krótkim obgotowaniu. Dotyczy to głównie warzyw i owoców.
- Zaopatrując się w żywność, starajmy się kupować świeże, nie przetworzone produkty i czytajmy napisy na etykietach! Te, na których znajduje się przynajmniej kilka tajemniczych symboli E, oznaczających sztuczne dodatki, omijajmy, zastępując je takimi, które produkowane są w naturalny sposób.
- Spróbujmy polubić kotlety z soi, sałatki i surówki jarzynowe oraz naturalne napoje ziołowe.