Łosoś należy do najzdrowszych gatunków ryb ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych, korzystnie wpływa także na pracę serca, zmniejszaja ryzyko depresji, schizofrenii, choroby Alzheimera i raka.
W trosce o nasze serce, nie tylko podczas odświętnego obiadu, ale przede wszystkim jako przekąska lub śniadanie. W towarzystwie delikatnego, chudego twarogu, będzie to solidne uzupełnienie naszego codziennego zapotrzebowania na nabiał oraz niezbędne kwasy omega 3.
Oto szybki i sprawdzony pomysły na zdrowe i lekkie śniadanie w towarzystwie łososia
Babeczki z łososiem
Składniki: 50 dag mielonego twarogu, 20 dag łososia wędzonego na zimno (w plastrach), 3 łyżki tartego chrzanu o ostrym lub łagodnym smaku, pęczek szczypiorku, (możesz dodać także kiełki oraz pietruszkę), 2 cytryny, sok z dużej cytryny, szczypta soli i białego pieprzu do smaku.
Przygotowanie: Przełóż twaróg do miseczki dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany szczypiorek (a także inne zioła, które lubisz) i chrzan – dokładnie wymieszaj.
Wyłóż 4 filiżanki plastrami z łososia, tak by końce lekko zwisały poza brzegami, napełnij je nadzieniem serowym. Przykryj zwisającymi końcami łososia. Każdą filiżankę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Cytryny wyszoruj i pokrój w plasterki. Łososiowe babeczki wyjmij z filiżanek ułóż na talerzykach, udekoruj ziołami oraz plastrami cytryny.
www.fit.pl
Zdrowy łosoś w nie-codziennym towarzystwie
Twarożek i łosoś - choć to połączenie wytrawnej, wędzonej ryby i codziennej porcji nabiału nie każdemu kojarzy się smacznie - okazuje się, że odrobina fantazji może zamienić proste danie w zdrową wyrafinowaną przekąskę, która zachwyci niejedno podniebienie