Ziemniaczane muffinki z suszonymi pomidorami i szynką (12 porcji)
Składniki:
• 12 mniejszych ziemniaków
• kilka plasterków szynki lub salami
• ½ szklanki śmietany
• suszone zioła prowansalskie
• 100 g sera żółtego startego na grubych
• przecier pomidorowy
• ząbek czosnku
• sól, pieprz
• oliwa
• masło + bułka tarta
• Suszone pomidory marynowane w occie jabłkowo-spirytusowym z oregano i chili OLE!
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Formę natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną.
Do każdego otworu w formie wkładamy ziemniaki. Polewamy oliwą, posypujemy solą, ziołami i pieprzem, Za pomocą lekko mokrej szklanki (jej dno musi być mniejsze od otworu) robimy wgłębienie.
Do każdego ziemniaka wsypujemy łyżkę startego sera, łyżkę przecieru, doprawionego ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i odrobiną oliwy oraz łyżeczkę śmietany. Na wierzch układamy suszone pomidory, pokrojoną szynkę. Całość obficie posypujemy startym serem.
Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.