CBD szturmem podbija polski rynek. Produkty z naturalnym wyciągiem z konopi stają się coraz bardziej powszechne, a także dostępne w rozmaitych formach. Żywność CBD jest coraz częściej wykorzystywana jako dodatek do kuchni tradycyjnej. Otwartość na eksperymenty i chęć stosowania CBD w codziennym życiu pokazuje, że nasze społeczeństwo jest coraz bardziej otwarte na nowe doznania.
2021-09-21 00:00
Udostępnij
Żywność z CBD a dieta

Żywność CBD a dieta

Ostatnie lata przyniosły dużą zmianę jakościową w podejściu do diety i suplementacji. Drastyczny wzrost chorób autoimmunologicznych, a także dolegliwości cywilizacyjne wywarły na ludziach potrzebę, aby zwrócić się ku naturze. Żywność CBD wykorzystywana jest głównie jako dodatek do potraw. Występuje przeważnie pod postacią nasion czy olejków, które dodawane do jedzenia uwalniają swe prozdrowotne właściwości. Co prawda żywność CBD nie ma jeszcze statutu super foods, jednak coraz większa świadomość odnośnie jej leczniczych właściwości systematycznie podnosi jej rangę.

Dlaczego warto uwzględnić żywność z CBD w swojej diecie?

Do urozmaicania naszej diety za pomocą żywności zawierającej ekstrakty z konopi, najlepiej będzie podejść jak do wszystkich innych, popularnych w ostatnim czasie dodatków. Garść nasion dodana do sałatki czy puddingu nie wpłynie znacząco na nasze doznania smakowe, a pozwoli na stopniowe i systematyczne włączanie żywności z CBD do naszej diety. Przy wdrażaniu suplementacji żywnością z CBD na grunt codzienności na uwadze warto jest mieść przede wszystkim to, że potrzebna jest regularność. Tak jak w przypadku oleju lnianego czy oleju z ostropestu – tak i w kwestii oleju konopnego – liczy się jakościowa i stała zmiana. Stopniowa zmiana codziennych nawyków przyniesie wymierne i zauważalne rezultaty już po kilku miesiącach.

Właściwości żywności z CBD

Rosnące zainteresowanie żywnością z CBD wynika przede wszystkim z jej prozdrowotnych właściwości. Współczesne choroby cywilizacyjne powstają przede wszystkim z nadmiaru stresu, zbyt szybkiego tempa życia i obniżonej odporności. Duża ilość przetworzonej żywności i nieregularny sen przyczyniają się do zwiększenia stanów zapalanych, zaburzeń depresyjnych, a także wpływają negatywnie na układ nerwowy. Regularnie stosowane CBD pozwala na redukcję tych przykrych dla zdrowia konsekwencji, a kolejny krok, jakim jest włączenie żywności z CBD do codziennej diety to szansa na profilaktykę i uniknięcie ryzyka poważniejszych konsekwencji zdrowotnych. Wzbogacanie codziennych posiłków w żywność bogatą w CBD daje ludziom poczucie, że robią coś dla siebie i swojego zdrowia.

Małe zmiany – długoterminowe efekty

Wdrażanie żywności z CBD na grunt codziennej diety to niewielkie zmiany, niewymagające zbyt dużego zaangażowania i wysiłku. Jednak to właśnie tymi niewielkimi zmianami budujemy stałe nawyki, które pozwolą nam cieszyć się dobrym zdrowiem i poprawią kondycję naszego życia. Oswojenie się z leczniczymi właściwościami CBD to długofalowy proces, który wymaga zmiany w podejściu i myśleniu o substancji pochodzącej z konopi. Odczarowanie CBD i przywrócenie jego właściwego znaczenia dla medycyny i zdrowia ludzkiego jest ogromną szansą na osiągnięcie długowieczności i profilaktykę wielu chorób.