Jaka żywność może mieć negatywny wpływ na zdrowie psychiczne?

Rozmowa z psychoterapeutą (również za pomocą specjalnych aplikacji) i leki to dwie podstawowe opcje leczenia osób z depresją. Jednakże wdrożenie środków samoopieki również mogą być bardzo korzystne. Chociaż mogą obejmować dobry sen, regularne ćwiczenia i praktykowanie medytacji, jest jeszcze jeden element, którego mogłeś nie wziąć pod uwagę: dieta.
2021-10-28 00:00
Udostępnij
Jaka żywność może mieć negatywny wpływ na zdrowie psychiczne?

Jeśli doświadczasz objawów depresji, takich jak smutek, przytłaczające emocje lub brak energii, możesz czasami traktować jedzenie jako środek na poprawę humoru — na przykład paczkę chipsów dla pocieszenia lub słodką przekąskę, która szybko doda Ci energii.

Istnieje jednak wiele badań naukowych potwierdzających związek między jakością diety a depresją. Podczas gdy niektóre pokarmy mogą łagodzić objawy, inne mogą je pogarszać. Więc jakich produktów i środków należy unikać?

Fast food

Fast food jest tanie, wygodne i dobrze smakuje (przez większość czasu). Jednak naukowcy uważają1, że istnieje związek między depresją a poziomem stanu zapalnego w organizmie. Te intensyfikują składniki powszechnie występujące w dużych ilościach w daniach typu fast food, takie jak sztuczne tłuszcze trans, rafinowane węglowodany, sód i cukier.

Alkohol

vxkh64eiwkki9hc

Wiele osób lubi wychylić kieliszek lub dwa wina, aby poprawić sobie nastrój, i trudno się temu dziwić — alkohol pobudza wydzielanie serotoniny (tzw. „szczęśliwej substancji chemicznej”) w naszym mózgu. Tyczy się to również narkotyków.

Jednak dla osób z depresją picie alkoholu może mieć odwrotny skutek, ponieważ badania sugerują2, że wyższe spożycie może prowadzić do nasilenia objawów. Jest to czasami nazywane „zaburzeniem depresyjnym wywołanym przez alkohol”.

Zastanów się nad wyborem opcji bezalkoholowych, takich jak koktajle bezalkoholowe lub piwo 0%, które pozwalają cieszyć się ulubionym smakiem bez zawartości etanolu.

Rafinowane ziarna

Pomimo tego, co sugerują niektóre plany dietetyczne, generalnie nie ma nic złego w jedzeniu zbóż, takich jak ryż i pszenica. Jednak podczas procesu ich rafinacji (np. zamiany brązowego ryżu w biały ryż) traci się wiele z ich korzystnego składnika odżywczego.

Wiele badań potwierdza związek między nierafinowanymi ziarnami a depresją. Na przykład w jednym badaniu3 u kobiet po menopauzie stwierdzono, że te, które jadły rafinowane ziarna, miały większe ryzyko wystąpienia depresji. Tymczasem naukowcy analizujący diety ponad 1600 dorosłych zauważyli, że ci, którzy jedli nierafinowane ziarna, mieli mniejsze ryzyko wystąpienia objawów depresyjnych.

hh24

Wsparcie psychologiczne online, kiedy tego potrzebujesz - hh24.pl

Podsumowanie

Jak widać nawet tak banalna z pozoru sprawa jak spożywane posiłki i przyjmowane do organizmu środki mogą mieć duży wpływ na naszą kondycję psychiczną. Warto więcej szerzej spojrzeć na ten aspekt i postarać się unikać niepotrzebnego „trucia” organizmu.

Bibliografia:

1. Gangwisch J. E., Hale L., Garcia L., Malaspina D., Opler M. G., Payne M. E., Rossom R. C., Lane D., High glycemic index diet as a risk factor for depression: analyses from the Women’s Health Initiative, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4515860/ (dostęp: 26.10.2021 r.).

2. McHugh R. K., Weiss R. D., Alcohol Use Disorder and Depressive Disorders, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6799954/ (dostęp: 26.10.2021 r.).

3. A. H. Miller, C. L. Raison, The role of inflammation in depression: from evolutionary imperative to modern treatment target, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5542678/ (dostęp: 26.10.2021 r.).

A. H. Miller, C. L. Raison, The role of inflammation in depression: from evolutionary imperative to modern treatment target, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5542678/ (dostęp: 26.10.2021 r.).

R. K. McHugh, R. D. Weiss, Alcohol Use Disorder and Depressive Disorders, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6799954/ (dostęp: 26.10.2021 r.).

J. E. Gangwisch, L. Hale, L. Garcia, D. Malaspina, M. G. Opler, M. E. Payne, R. C. Rossom, D. Lane, High glycemic index diet as a risk factor for depression: analyses from the Women’s Health Initiative, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4515860/ (dostęp: 26.10.2021 r.).