Alergie pokarmowe u dzieci – współczesna epidemia?

Gwałtowne rozpowszechnienie alergii to według naukowców wynik ubogiego i mało odżywczego jedzenia. Dzieci codziennie otrzymują pokarm naszpikowany chemią oraz wysokonasyconymi tłuszczami, cukrem i pustymi kaloriami  
fit.pl
2013-04-03 00:00
Udostępnij
Alergie pokarmowe u dzieci – współczesna epidemia?
kid allergy 080514 mnDieta zachodu a dieta np. ludów Afryki różni się nieporównywalnie.

Naukowcy stwierdzili, że odżywianie współczesnego człowieka, opiera się na czerwonym mięsie, tłuszczach, cukrze i nadmiarze węglowodanów. Takie odżywianie jest przyczyną wielu problemów pokarmowych a przede wszystkim otyłości i alergii.

Dieta europejska znacznie obniża poziom mikroorganizmów odpowiedzialnych z odporność organizmu. Bez zdrowych bakterii system immunologiczny narażony jest na reakcje alergiczne, astmę i alergie pokarmowe.

Obecnie szacuje się, iż ilość osób cierpiących z powodu alergii wzrosła trzykrotnie w ostatnich 20 latach.

Naukowcy tłumaczą taki stan rzeczy obsesyjną wręcz dbałością o higienę i styl życia dzieci, kótre są przesadnie izolowane od środowiska zewnętrznego. Dlatego kontakt z bakteriami i zarazkami jest ograniczony, tymczasem pokarmy jakie podajemy dzieciom nie są wolne od nadmiernej chemii – konserwantów i sztucznych barwników, które dodatkowo osłabiają ochronę immunologiczną malca.

Lekarze i badacze twierdzą, że pierwszy kontakt niemowlaka z zarazkami i bakteriami jest ważny dla zdrowia i odporności jego organizmu.

Naukowcy przebadali układ pokarmowy i jelita dzieci afrykańskich a także dzieci mieszkające we Włoszech. Okazało się, że dzieci afrykańskie, których podstawą żywienia jest czarna fasola, warzywa, zboża a sporadycznie mięso, mają więcej pozytywnych drobnoustrojów, niż europejskie dzieci. Bakterie jelitowe dzieci afrykańskich zawierały więcej kwasów tłuszczowych, chroniących przed zapaleniami i otyłością i alergią.

www.fit.pl