Dieta zachodu a dieta np. ludów Afryki różni się nieporównywalnie.
Naukowcy stwierdzili, że odżywianie współczesnego człowieka, opiera się na czerwonym mięsie, tłuszczach, cukrze i nadmiarze węglowodanów. Takie odżywianie jest przyczyną wielu problemów pokarmowych a przede wszystkim otyłości i alergii.
Dieta europejska znacznie obniża poziom mikroorganizmów odpowiedzialnych z odporność organizmu. Bez zdrowych bakterii system immunologiczny narażony jest na reakcje alergiczne, astmę i alergie pokarmowe.
Obecnie szacuje się, iż ilość osób cierpiących z powodu alergii wzrosła trzykrotnie w ostatnich 20 latach.
Naukowcy tłumaczą taki stan rzeczy obsesyjną wręcz dbałością o higienę i styl życia dzieci, kótre są przesadnie izolowane od środowiska zewnętrznego. Dlatego kontakt z bakteriami i zarazkami jest ograniczony, tymczasem pokarmy jakie podajemy dzieciom nie są wolne od nadmiernej chemii – konserwantów i sztucznych barwników, które dodatkowo osłabiają ochronę immunologiczną malca.
Lekarze i badacze twierdzą, że pierwszy kontakt niemowlaka z zarazkami i bakteriami jest ważny dla zdrowia i odporności jego organizmu.
Naukowcy przebadali układ pokarmowy i jelita dzieci afrykańskich a także dzieci mieszkające we Włoszech. Okazało się, że dzieci afrykańskie, których podstawą żywienia jest czarna fasola, warzywa, zboża a sporadycznie mięso, mają więcej pozytywnych drobnoustrojów, niż europejskie dzieci. Bakterie jelitowe dzieci afrykańskich zawierały więcej kwasów tłuszczowych, chroniących przed zapaleniami i otyłością i alergią.
www.fit.pl
Alergie pokarmowe u dzieci – współczesna epidemia?
Gwałtowne rozpowszechnienie alergii to według naukowców wynik ubogiego i mało odżywczego jedzenia. Dzieci codziennie otrzymują pokarm naszpikowany chemią oraz wysokonasyconymi tłuszczami, cukrem i pustymi kaloriami