W przypadku, gdy na początku dnia nie dostarczymy organizmowi niezbędnych substancji odżywczych – ucierpi nasze samopoczucie. Nieodpowiednia dieta ma ogromny wpływ na emocje. Od momentu przebudzenia w organizmie wydzielane są hormony stresu, których produkcję hamuje dopiero posiłek. Im wcześniej zjemy, tym szybciej „rozpalimy w naszym metabolicznym piecu”. Przy komponowaniu śniadania nie można zapominać o zasadzie połowy talerza – do tradycyjnej kanapki dołóżmy miseczkę z rzodkiewkami lub pomidorkami,
a jajecznicę warto wzbogacić o jarmuż, czerwoną cebulę, patisona oraz paprykę.
– Nie oczekujemy od komputera, że będzie działał bez zasilania, podobnie jak nie powinniśmy wymagać od naszych dzieci, że bez wartościowego śniadania będą w stanie w pełni wykorzystywać możliwości swojego mózgu. Dlatego pierwszy posiłek powinien być́ pełnowartościowy, zawierać warzywa i dostarczać węglowodanów złożonych zawartych w pełnoziarnistych produktach zbożowych, takich jak płatki owsiane, granola czy kanapka z razowego pieczywa z dodatkiem białka i tłuszczów – komentuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.
Jak nauczyć dziecko jedzenia wartościowego śniadania?
Ekspertka kampanii przekonuje, że istnieją sprawdzone sposoby na wprowadzenie śniadania do rozkładu dnia u najmłodszych. Jednym z nich jest wcześniejsze planowanie z dziećmi, co będą chciały zjeść na jutrzejsze śniadanie. Dzięki temu rodzic może przygotować składniki z wyprzedzeniem, ale przede wszystkim unika porannych dyskusji.
- W dni szkolne często robię dzieciom koktajle – miksuję w nich ugotowaną dzień wcześniej kaszę jaglaną lub płatki owsiane z napojem roślinnym np. orzechowym i sezonowymi owocami. Do tego można dodać masło orzechowe oraz łyżkę zarodków pszennych. Taki koktajl, wypijany w zaledwie kilka minut, gwarantuje, że dziecko czuje się syte na długo. Dodatkowo takie śniadanie jest szybkie do przygotowania i bardzo smaczne – proponuje ekspertka.
Celebracja śniadania jako krok do zbudowania zdrowego nawyku
Innym sposobem na zbudowanie nawyku jedzenia śniadań jest celebracja posiłku. Zmiany warto zacząć od wspólnych weekendów, kiedy z reguły jest więcej czasu. Zaangażowanie całej rodziny w przygotowanie śniadania, rozłożenie zastawy, kolorowych serwetek i stworzenie miłej atmosfery to nie tylko dobrze spędzony wspólnie czas, ale również budowanie pozytywnych nawyków, które zaowocują w przyszłości. Przyzwyczajenie do regularnych posiłków ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, niweluje stres i pomaga sprawnie rozwijać się młodemu organizmowi. Systematyczne jedzenie w przypadku dzieci związane jest z jeszcze jedną, bardzo ważną z wychowawczego punktu widzenia wartością̨, tj. regularnością̨. Daje ona dziecku poczucie bezpieczeństwa i spokoju.
Pomysły na lekkie, a zarazem pełnowartościowe śniadania:
Kremowe, owocowe smoothie na dobry początek dnia
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki siemienia lnianego*
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka napoju roślinnego (np. owsianego, jaglanego lub orkiszowego)
- 1 szklanka owoców jagodowych (maliny, borówki, jagody, truskawki)
- 1 łyżka zarodków pszennych
- kilka kostek lodu
- 2 krople olejku waniliowego
INSTRUKCJA:
Siemię lniane najlepiej zmiksować w młynku do kawy, następnie zalać gorącą wodą i poczekać, aż zrobi się „kisielek”. Można zalać całe nasionka siemienia gorącą wodą i potem przelać je przez sitko lub zmiksować z pestkami. Przestudzone siemię i wszystkie pozostałe składniki należy zmiksować do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Pieczone jajko w pomidorach lub w papryce
SKŁADNIKI:
- 1 jajko
- 1 średni pomidor lub papryka
- starty żółty ser
- szczypta bazylii
- sól i pieprz do smaku
INSTRUKCJA:
Wbij jajko do wydrążonego pomidora lub papryki, posyp przyprawami i odrobiną żółtego sera. Wstaw do nagrzanego piekarnika aż jajko się zetnie i danie gotowe!