„MAMY plany“ to rozwój i inspiracja zapisane w kolejnych warsztatach dla MAM. Spotkania poszerzają wiedzę kobiet w ciąży i młodych mam, pomagają im w radzeniu sobie z codziennymi, nierzadko trudnymi sytuacjami i pojawiającymi się problemami, wspierają je w poszukiwaniu energii do samorealizacji i wyzwań, z którymi muszą się mierzyć w nowej, życiowej roli.
I część spotkania - „Przyczyny powstawania dolegliwości układu pokarmowego w czasie ciąży i po porodzie.“ Jak im zapobiegać? Jak skutecznie pomóc mamie i dziecku? Naturalne sposoby oparte o masaż i refleksologię.
Warsztat poprowadzi Edyta Filipowicz - fizjoterapeutka, specjalistka w dziedzinie pielęgnacji kobiet w ciąży i po porodzie. Dyplomowana refleksolog - poprzez specjalistyczny masaż stóp i twarzy w sposób naturalny pomaga przywracać równowagę organizmu, zwalczać dolegliwości bólowe i problemy wynikające z miejskiego, mało aktywnego trybu życia. Masażystka biegle posługująca się wieloma różnorodnymi technikami masażu, konsultantka indywidualnie dobieranych kuracji pielęgnacyjnych i modelujących sylwetkę, ekspertka pism i programów tv.
II część spotkania – Katarzyna Bosacka „Wiem, co jem“
Katarzyna Bosacka - dziennikarka prasowa i telewizyjna, autorka wielu publikacji na temat zdrowia, urody, nauki, medycyny, wychowania dzieci. Prowadzi w TVN Style program „Wiem, co jem“. Podczas warsztatów Mamy Plany odbędzie się premiera jej najnowszej książki, której niektóre tajniki zdradzi w trakcie spotkania. Na miejscu będzie możliwość zarówno wygrania, jak i nabycia najnowszej książki.
Katarzyna Bosacka podpowie m.in. jak wybierać produkty najzdrowsze dla mamy, jak czytać etykiety, składy, jak nie dać się nabrać na chwyty marketingowe i czystą reklamę. Na co zwracać uwagę kupując produkty podstawowe - wędliny, chleb, masło, mleko, jogurty, wodę, jaja, sery? Jakich produktów nie kupować wcale? (żywność light, segment produktów czysto marketingowych - napoje energetyczne, napoje słodzone, batony, chipsy, śmieciowe jedzenie, konserwy, dania gotowe, półprodukty - kostki rosołowe). Jak wybierać produkty najlepsze dla dziecka - słoiczki, kaszki, zupki i dania gotowe? Dowiemy się także czy istnieją zdrowe słodycze.
III część spotkania Agnieszka Mocarska i Marta Sobiło „BLW – nauka zaufania przy stole, albo jak nie wychować niejadka. Rozszerzanie diety – wojna czy pokój?"
Jedzenie to przyjemność. Jak łatwo w to zwątpić, wie każdy, kto próbował karmić małe dziecko. Mimo, że idea BLW jest stosunkowo nowa, już tworzą się wokół niej naturalne nieporozumienia. Podczas warsztatów obalimy mity o BLW: metoda ta jest przeznaczona tylko dla dzieci karmionych piersią, dzieci karmione butelką sobie nie poradzą, mogą się zakrztusić!
Na warsztacie postaramy się rozwiać Wasze wszelkie wątpliwości. Podpowiemy jak zacząć i co robić, żeby jedzenie było wspólną przyjemnością biesiadników. Opowiemy także o tajnikach zdrowego jedzenia, podpowiemy skąd wytrzasnąć quinoę i stewię oraz dowiedziemy, że wspólne gotowanie nie musi być nudne i bezsmakowe.
www.dziecko.fit.pl
Kolejne spotkanie z cyklu "MAMY plany"
Podczas czwartego spotkania, które odbędzie się 21-ego czerwca w Tamice,skoncentrujemy się na temacie żywienia, m.in. jak radzić sobie z dolegliwościami układu pokarmowego w czasie ciąży i po porodzie. Warsztat "Zdrowe jedzenie – dla mamy i dziecka” poprowadzi Katarzyna Bosacka