Wielu rodziców chętnie podaje młode warzywa swoim pociechom mając nadzieję, że w ten sposób dostarczają dzieciom cenne wiosenne witaminy i sole mineralne. Niestety, jest to mylny pogląd, ponieważ wczesne warzywa dostępne na straganach lub w marketach niewiele mają wspólnego ze zdrowymi nowalijkami uprawianymi w przydomowym ogródku. Produkcja „nowalijek” odbywa się w dużych szklarniach, często w roztworach wodnych i połączona jest z intensywnym nawożeniem oraz chemiczną ochroną roślin.
Kolejnym etapem wpływającym niekorzystnie na jakość nowalijek jest ich „przygotowanie” do sprzedaży, czyli wstępne mycie oraz transport. Obecnie na naszym rynku można kupić młode warzywa wyhodowane w nie tylko w Polsce, ale także za granicą. Eksportowane z dalekich krajów, przewożone przez wiele godzin produkty, są, dla zwiększenia trwałości, spryskiwane środkami zapobiegającymi powstawaniu pleśni i grzybów. Wszystkie te zabiegi oraz czas i rodzaj transportu kupowanych warzyw wpływa negatywnie na ich wartość odżywczą oraz zawartość witamin i minerałów.
Dlatego też nowalijki kupowane z nieznanego źródła nie powinny być podawane niemowlętom oraz dzieciom, które nie skończyły 3 roku życia, chyba, że mamy 100 % pewność co do ich pochodzenia, np. z naszej uprawy. Maluchom najbezpieczniej jest podawać warzywa ze słoiczków lub do przygotowywania potraw używać warzyw mrożonych, które dzięki procesowi przechowywania w bardzo niskiej temperaturze nie tracą cennych witamin i soli mineralnych.
Najwięcej szkodliwych substancji kumulują m.in.: szczypiorek, sałata, rzodkiewka; za bezpieczniejsze uznaje się młodą marchewkę, pietruszkę, ogórki oraz pomidory.
Oczywiście pierwsze tegoroczne warzywa to wspaniały smak i, jeśli są prawidłowo uprawiane, to również bogactwo składników odżywczych. Jeśli chcemy skorzystać z dobrodziejstwa nowalijek - musimy pamiętać o paru zasadach:
- warzywa dzieciom kupujemy wyłącznie z certyfikowanych ekologicznych upraw lub w sklepach z taka żywnością;
- nowalijki powinny być traktowane jako smaczny dodatek do potrawy a nie cały posiłek;
- kupowane warzywa powinny wyglądać świeżo, jędrnie, ponieważ rośliny silnie nawożone szybko więdną choć są wybujałe. Ponadto warzywa nie powinny posiadać żadnych obcych zapachów;
- zakupione warzywa należy przechowywać w lodówce i koniecznie trzeba je wyjąc z torebek foliowych;
- nowalijki należy dokładnie myć, najlepiej w letniej wodzie. Jeśli jest możliwość - należy je obierać (np. ogórki);
- z młodych warzyw nie powinno się gotować wywarów ani dodawać do soków „własnej roboty”;
- niektóre nowalijki możemy uprawiać na parapecie w kuchni (doniczki od strony mieszkania, nie ulicy), do takich należą szczypiorek, rzeżucha i natka pietruszki.
Sezon na nowalijki trwa krótko, dlatego warto znać powyższe zasady, by na naszym stole znajdowały się wyłącznie zdrowe i smaczne dary natury.
www.dziecko.fit.pl