Gdy dziecko dorasta a rodzice widzą jego rozwój, często mniej poświęcają uwagi temu co ląduje na dziecięcym talerzu, może to oznaczać, że często zamiast solidnej dawki witamin i minerałów potrzebnych do rozwoju i wzrostu dziecka znajdziemy tam nudę w postaci tradycyjnych, wysokokalorycznych zapychaczy, które szybko przyczynią się do niedoborów i nadwagi.
Komponując posiłki, warto zatem przemyśleć - czy zamiast tradycyjnych klusek, deserów i sosów, lepiej zastąpić je gotowanym mięsem, lekkimi sałatami na bazie zielonych warzyw, kasz ryżem, chudym serem, rybą i solidna dawką owoców każdego dnia?
Czego potrzebuje dziecko w tygodniowym jadłospisie?
Ziemniaki, kaszka lub makaron – Urozmaicony obiad w ciągu tygodnia przygotowany na bazie któregoś z tych produktów gwarantuje dziecku energię dzięki łatwostrawnym i szybkoprzyswajalnym węglowodanom złożonym. Ziemniaki są źródłem witaminy C – by jej nie straciły trzeba gotować je krótko, wrzucając na wrzątek. Makarony, zwłaszcza razowy, kasza – gryczana lub jaglana są bardziej wartościowe niż kluski, które przygotowujesz samodzielnie.
Pieczywo – najlepiej pełnoziarniste: grahamka, bułka z ziarnami w towarzystwie chudego sera i warzyw powinny pojawić się na drugie śniadanie w przedszkolu oraz kilka razy w ciągu dnia. Dziecko powinno być przyzwyczajane do różnorodności, czyli nie tylko do białego pieczywa, które nie zawiera wielu składników odżywczych, natomiast razowe witaminy z grupy B, żelazo cynk i błonnik, regulujący przemianę materii w organizmie.
[-------]

Pieczona lub duszona z warzywami to źródło kwasów Omega-3. Wybieraj jednak jak najmniej przetworzone filety, rezygnuj z ulubionych przez dzieci paluszków rybnych, które długo mrożone ze sztucznymi panierkami, są pozbawione wszelkich składników odżywczych.
Zielone warzywo - brokuł a może sałata? Każdego dnia maluch powinien otrzymać dawkę kwasu foliowego oraz żelaza, dlatego dobrym uzupełnieniem obiadu lub drugiego śniadania będzie zielona sałatka z różnymi warzywami, bądź brokuł do obiadu.
Jajko - Jest cennym źródłem składników mineralnych, dlatego możesz podawać je dziecku co drugi trzeci dzień pod postacią chudej jajecznicy, na twardo lub miękko. Ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą, ważne, by białko było dobrze ścięte.
Owoce - jabłko, samo lub z marchewką, banan lub sezonowe owoce, których jest pod dostatkiem o każdej porze roku. Mieszaj je z jogurtem, musli – a nie słodkimi bezwartościowymi płatkami! Podawaj pod postacią sałatek, przecierów, zamrażaj, rób soczki. Każdy owoc ma niepowtarzalny smak i aromat, warto, by dziecko znało wiele smaków, a prócz tego każdy owoc to źródło cennych witamin, np. witaminy C, która jest najszybciej usuwana z organizmu.
Mleko, jogurt – jeśli dziecko nie ma skazy białkowej i nie jest uczulone na krowie mleko podawaj 2 szklanki mleka (np. z kakao) lub kubeczek jogurtu naturalnego każdego dnia. Produkty mleczne to najbardziej wartościowe źródło wapnia, potrzebnego do naturalnego wzrostu i budowy kości.
www.dziecko.fit.pl