Najbardziej przyjazną potrawą dla kobiety w ciąży - zarówno smaczną jak i bardzo wskazaną jest barszczyk. Zawiera wiele cennych składników dla mamy i dziecka: błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, kwas foliowy.
Aby uniknąć niestrawności, która może skutecznie popsuć świąteczny nastrój, przyszła mama powinna zmodyfikować swoje wigilijne menu. Unikać lub symbolicznie spróbować potraw wzdymających - przygotowanych z kiszonej kapusty, z dużą ilością grzybów czy warzyw strączkowych.
Na talerz lepiej nałożyć kilka pierożków z kapustą niż górę bigosu. A fasolę czy groch warto ugotować tak, żeby ograniczyć wzdymające właściwości. Smażonego karpia czy śledzia w occie zamienić na rybę pieczoną w folii lub rybę w galarecie.
Do niestrawności mogą prowadzić wszystkie potrawy ciężkostrawne: tłuste, smażone, ostro przyprawione. W ograniczeniu niezdrowych zachcianek pomoże prosty zabieg - warto wcześniej zjeść coś zasadowego, np. świeży owoc, kilka koktajlowych pomidorów, gałązkę brokuła.
www.dziecko.fit.pl