Barszczyk czerwony, kompot z suszonych owoców i pieczona ryba – to bezpieczne świąteczne menu dla ciężarnej. Spróbowanie wszystkich 12 potraw może skończyć się niestrawności
fit.pl
2013-12-18 00:00
Udostępnij
Świąteczne menu mamy z brzuszkiem
Najbardziej przyjazną potrawą dla kobiety w ciąży - zarówno smaczną jak i bardzo wskazaną jest barszczyk. Zawiera wiele cennych składników dla mamy i dziecka: błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, kwas foliowy.

o-CHRISTMAS-FAMILY-facebook

Aby uniknąć niestrawności, która może skutecznie popsuć świąteczny nastrój, przyszła mama powinna zmodyfikować swoje wigilijne menu. Unikać lub symbolicznie spróbować potraw wzdymających - przygotowanych z kiszonej kapusty, z dużą ilością grzybów czy warzyw strączkowych.

Na talerz lepiej nałożyć kilka pierożków z kapustą niż górę bigosu. A fasolę czy groch warto ugotować tak, żeby ograniczyć wzdymające właściwości. Smażonego karpia czy śledzia w occie zamienić na rybę pieczoną w folii lub rybę w galarecie.

Do niestrawności mogą prowadzić wszystkie potrawy ciężkostrawne: tłuste, smażone, ostro przyprawione. W ograniczeniu niezdrowych zachcianek pomoże prosty zabieg - warto wcześniej zjeść coś zasadowego, np. świeży owoc, kilka koktajlowych pomidorów, gałązkę brokuła.

www.dziecko.fit.pl