1. Przyszła mama – unikaj dań z surowych jaj czy surowych ryb i uważaj na słodycze!
Odpowiednie żywienie już w trakcie ciąży programuje przyszłe zdrowie dziecka. Dieta ciężarnej powinna być urozmaicona i zbilansowana pod względem wszystkich składników. Domowy majonez na bazie surowych jaj, surowe ryby czy mięso nie będą dobrą propozycją dla przyszłej mamy. Mogą zawierać bakterie niebezpieczne dla delikatnego, rozwijającego się w jej brzuchu organizmu. Nawyki żywieniowe kształtują się już w życiu płodowym, dlatego słodycze i ciasta z mnóstwem dodanego cukru i tłuszczu warto ograniczyć do minimum, owoce i orzechy to zdecydowanie lepszy wybór.
2. Kobieta karmiąca piersią – świętuj z głową!
Nie ma specjalnej diety dla mamy karmiącej piersią. Może ona jeść właściwie wszystko, o ile oczywiście jest to zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia. Dla jej własnego zdrowia warto, by zwracała uwagę na odpowiednią jakość posiłków. W Święta powinna też patrzeć na ilość spożywanej żywności, ponieważ Polacy mają zwyczaj świętowania przy suto zastawionych stołach i przejadania się. Mama karmiąca piersią potrzebuje co prawda więcej energii, ale w okresie laktacji chodzi o dodatkowe 500 kcal na dobę, a posiłki powinny dostarczać przede wszystkim składników odżywczych w odpowiednich ilościach. Skład mleka mamy zależy od jej sposobu żywienia, warto więc zadbać o zbilansowaną, różnorodną dietę, także od święta.
3. Dziecko na etapie rozszerzania diety – co z tym jajkiem?
Schemat żywienia niemowląt, który jest pomocnym narzędziem przy rozszerzaniu diety, można znaleźć na www.1000dni.pl. Jaja mogą pojawić się w diecie niemowlęcia już w 5.-6. miesiącu życia, jednak podstawą rozszerzania diety jest podanie pierwszych warzyw, dopiero po 2 tygodniach można podać inne pokarmy, kontynuując podawanie warzyw2. Jeśli dziecko nigdy wcześniej nie otrzymało jajek, nie warto podawać ich w Święta, bo jest to pokarm który u niektórych dzieci wywołuje alergię pokarmową – nie warto ryzykować problemów w świąteczny czas. Maluchom podajemy dobrej jakości jajka, ugotowane na twardo, w postaci delikatnej jajecznicy przygotowanej na parze albo jako składnik potraw. Dziecko może spróbować żurku, o ile jest przygotowany z naturalnych składników i na bazie warzywnego wywaru! Należy uważać na chrzan, który jest ostry i może podrażniać delikatny brzuszek malucha. Z mięs najlepiej wybierać te pieczone w domu i nie w postaci przetworów mięsnych jak kiełbasa. Żelazną zasadą żywienia niemowląt jest niepodawanie dzieciom soli i cukru, ze względu na długotrwały wpływ na zdrowie dziecka oraz kształtowanie nawyków żywieniowych nie warto robić wyjątku nawet w Święta!
4. Roczne dziecko – to wciąż nie mały dorosły!
Badania pokazują, że aż 36% niemowląt i już 93% dzieci po 1. roku życia otrzymuje te same posiłki, co reszta rodziny. Organizm dziecka jest jednak szczególnie wrażliwy i nie jest gotowy na posiłki z dorosłego stołu, nawet po pierwszych urodzinach. Przy przygotowaniu świątecznych potraw trzeba uwzględnić specjalne potrzeby żywieniowe dziecka. Warto wybierać posiłki bez dodatku soli i cukru, których jakości i bezpieczeństwa jesteśmy pewni, na przykład te ze wskazaniem wieku na opakowaniu. W okresie wielkanocnym nie decydujmy się na nowalijki, lepiej poczekać na pełnię sezonu (koniec maja), by podać dziecku rzodkiewkę czy szczypiorek. Uwaga na bukszpan i barwinek, które ozdabiają koszyki wielkanocne – są trujące! Lepiej wybrać rzeżuchę, której może spróbować starsze dziecko.
Postawcie na zdrowe i bezpieczne przysmaki oraz nie zapomnijcie o dawce ruchu – zwłaszcza, jeśli podczas Świąt będziemy cieszyć się wiosenną aurą.