Walkę z infekcją należy zacząć zanim dziecko zachoruje. Przede wszystkim sprzymierzeńcem jest odpowiednie odżywianie, bogate w odpowiednie składniki, głównie antyoksydanty oraz witaminy z grupy A,C i E.
Przygotowywane dla dziecka posiłki powinny być bogate w chude mięso, ryby, warzywa, owoce oraz tłuszcze zawarte np. w oliwie z oliwek. Bardzo ważna jest witamina C, która wzmacnia odporność i łagodzi skutki infekcji, a także poprawia wchłanianie żelaza oraz wzmaga apetyt (szczególnie polecana niejadkom).
Najwięcej witaminy C mają: porzeczki (czarne), pietruszka, kapusta, kiwi, owoce cytrusowe, czerwona papryka.
Należy pamiętać także, aby nie przegrzewać dziecka i unikać przeciągów. Zbyt duże wychłodzenie oraz przegrzewanie może osłabiać organizm dziecka a w konsekwencji przyczyniać się do przewlekłych przeziębień.
www.fit.pl
Zahartowany maluch – czyli jak zadbać o odporność dziecka
Podczas choroby organizm dziecka uczy się jak radzić sobie z bakteriami i drobnoustrojami. Mimo wszystko, każda kolejna choroba osłabia układ immunologiczny dziecka. Zwłaszcza, jeśli jest alergikiem, warto zatem zadbać o wzmocnienie jego organizmu