Sekret smukłej sylwetki aktorki tkwi w tradycyjnych daniach kuchni meksykańskiej i ostrych przyprawach Gwiazda serialu „Gotowe na wszystko” wierzy, że to dzięki typowo meksykańskim daniom, a zwłaszcza przyprawom, nie musi martwić się o dodatkowe centymetry w talii. Aktorka bardzo lubi tamtejszą kuchnię. W jej smakach i aromatach zakochała się już jakiś czas temu, ale w obawie przed tyciem, jadała je sporadycznie. Gdy przechodziła obok knajpy specjalizującej się w daniach rodem z Meksyku bardzo żałowała, że nie może tam wchodzić. Od jakiegoś czasu Longoria wraz ze swoim mężem Tony Parkerem stołują się regularnie w meksykańskich restauracjach. Do włoskich, francuskich czy chińskich restauracji raczej nie zaglądają. Po tym jak Eva zobaczyła, że częste meksykańskie obiady i kolacje nie są wrogiem figury, postanowiła, że w domu także będzie przygotowywać tortille i inne dania, które jej tak bardzo smakują. Kuchnia meksykańska słynie przede wszystkim z pikantnych przypraw. Prawie do wszystkiego dodawane jest chilli, pieprz, papryka. – Zwariowałam na punkcie ostro doprawianych dań, a zwłaszcza sosów. Zawsze wybieram te najostrzejsze – przyznała się Eva w jednym z wywiadów telewizyjnych.
Jest w tym sporo racji. Ostre przyprawy, od których Longoria chyba jest już uzależniona, poprawiają przemianę materii. Lepiej funkcjonujący metabolizm sprzyja oczywiście zachowaniu idealnej sylwetki. Np. chilli przyśpiesza spalanie tłuszczów i pomaga tracić kalorie. Dla wielu osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami prawdziwą zmorą są słodkie przekąski. Eva nie ma takiej słabości. – Może to wydać się dziwne, ale ja nie lubię słodyczy. Dla mnie mogłyby w ogóle nie istnieć. Nie rozumiem ludzi, którzy rozkoszują się smakiem czekolady i nią się opychają. Trudno mi sobie wyobrazić, co byłoby gdybym zjadła na raz całą tabliczkę czekolady. Tą kakaową słodkość używam jedynie do zabiegów pielęgnujących ciało – twierdzi aktorka. Gwiazda do tego stopnia jest miłośniczką meksykańskich smaków, że otworzyła restaurację serwujące tacos, burrito i tortillę oraz wiele innych typowych dań dla tamtego regionu Ameryki. www.fit.pl