Jak wybrać dobry chleb?
-Im chleb jaśniejszy, tym gorsza mąka. "Za jasna" mąka jest pozbawiana otrąb i właściwości mineralnych, ponieważ została poddana wielokrotnemu przmieleniu. A to mąka decyduje o wartości chleba.
-Cena- wyprodukowanie chleba z polepszczaczami jest znacznie szybsze i mnie pracochłonne niż upieczenie chleba z naturalnego zakwasu. Chleb z polepszaczami powstaje niemal taśmowo, natomiast na naturalnym zakwasie nawet 24 godzin. Dlatego kupując chleb w hipermarkecie za 80 gr możemy być pewni, że to ten wypiek "taśmowy".
-Waga bochenka- ten sam kształt i średnica, a mimo wszystko, chleb, który wyrósł dzięki polepszaczom jest znacznie lżejszy od tego naturalnego. Pieczywo z dodatkiem "E" jest piękne i chrupiące, ale w środku jest jakby napompowany.
-Nalepka- zdrowy i odżywczy chleb w swoim składzie ma: wodę, sól, mąkę i drożdze. Jeżeli skład będzie bardziej uroozmaicony (wykluczając dodatki typu: kminek, słonecznik, itp.) powinniśmy się zastanowić czy warto zaryzykować...
Dlaczego warto jeść chleb?
- Poprawia pamięć i koncentrację. Pszenne i żytnie bochenki są bogatym źródłem magnezu- łagodzi objawy stresu i działa przeciwdepresyjnie- oraz witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego
- Chroni przed nowotworami. Szczególnie ten chleb wypiekany na zakwasie. Zawiera on kwas mlekowy, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Poprzez zakwaszenie jelit, hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych oraz sprzyja rozwojowi „dobrych” bakterii. Te z kolei oprócz zwiększenia odporności organizmu, hamują rozwój komórek rakowych, zapobiegając nowotworom jelita grubego.
- Wzmacnia organizm przyszłych mam. Chleb zwiera bowiem znaczne ilości kwasu foliowego, dzięki czemu płodu może lepiej się rozwijać, cynku z kolei poprawia odporność, a żelazo- zwiększa wydolność organizmu oraz chroni przed anemią
- Zapewnia uczucie sytości- reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom, dzięki błonnikowi, który wspomaga te procesy.
www.fit.pl