Wpływ kawy na organizm ludzki badała profesor Yvonne Van der Schouw wraz z zespołem z Julius Center for Health Sciences and Primary Care na Uniwersytecie Medycznym w Utrechcie. W badaniu udział wzięło 37 514 uczestników. Badanie trwało aż 13 lat. Stan zdrowia ochotników badano za pomocą ankiet.
Naukowcy podkreślają, że w badaniach musieli również wziąć pod uwagę dietę, jaką stosują osoby pijące kawę i herbatę. Mianowicie osoby pijące kawę stosują mniej zdrową dietę od osób, które piją herbatę.
Wyniki badań pokazały, że u osób, które spożywają 6 filiżanek herbaty dziennie ryzyko chorób serca zmniejsza się o 36% w porównaniu do osób, które piją mniej niż jedną filiżankę dziennie.
Picie 3-6 filiżanek herbaty dziennie zmniejsza o 45% ryzyko śmierci z powodu choroby serca. Natomiast picie dwóch filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca o 20%.
Naukowcy podkreślają, że w trakcie badań nie zaobserwowali wpływu picia kawy czy herbaty na ryzyko wystąpienia zawału.
Naukowcy są zdania, że wpływ obu napojów na zdrowie jest związane z działanie antyoksydantów. W herbacie zawarte są flawonoidy, zmniejszające najprawdopodobniej ryzyko chorób serca. Jednak dokładny mechanizm ich działania nie jest znany.
www.fit.pl