Jak twierdzą specjaliści od kreowania wizerunku fenomen Nigelli Lawson polega na tym, że pokazała ludziom, że gotowanie jest wesołe, proste i może sprawiać przyjemność. A jeśli dodać, że wręcz emanuje seksapilem, trudno się dziwić, że jest jedną z największych gwiazd brytyjskiej (i nie tylko) telewizji.
W Polsce Nigella jest znana przede wszystkim widzom kanału TVN Style, gdzie emitowany jest je program „Nigella gryzie”. W księgarniach można dostać książkę kucharska, zawierającą przepisy prezentowane w programie. Natomiast w Wielkiej Brytanii jest jedną z największych osobowości telewizyjnych. Jej książki okupują listy bestsellerów, a jej programy kulinarne są emitowane w kilkunastu kanałach i to nie tylko na Wyspach Brytyjskich.
Na czym polega fenomen Nigelli? Chyba na tym, ze pokazuje, że można gotować łatwo, zdrowo i mieć jeszcze z tego przyjemność. Na dodatek producenci jej programów eksponują naturalny seksapil Nigelli i jej urodę, a ona sama jeszcze podsyca tego rodzaju skojarzenia - Myślę, że jedzenie ma w sobie sporo seksapilu – mówi. - Ci, którzy nie lubią jeść, nie potrafią korzystać z życia
Media nazywają ją „domową boginią” od kiedy użyła takiego zwrotu w jednej ze swoich książek. O jej popularności niech świadczy fakt że znalazła się w piątce najpiękniejszych kobiet w rankingu zorganizowanym przez brytyjski magazyn Harpers&Queens, a magazyn "People" uznał ją za jedną z 50 najpiękniejszych osób na świecie!
Zaczynała jako dziennikarka i krytyk literacki. Miała swoja kolumnę kulinarną w piśmie "Spectator". Miała nadwagę niczym specjalnym się nie wyróżniała. To, że zaczęła o siebie dbać i poświęciła się kulinarnej pasji zawdzięcza ponoć swojemu pierwszemu mężowi.
W 1999 roku w telewizji pojawił się program kulinarny "Nigella gryzie". I taka zaczęła się jej wielka kariera. Nigella Lawson gotuje w prosty sposób, podpowiada jak stosować w kuchni różne triki, namawia do tego by nie bać się eksperymentować i czerpać radość z gotowania. - To gotowanie, tu zawsze może coś nie wyjść – mówi.
Dania Nigelli pochodzą z notatek jej babci i książek kucharskich, które kolekcjonuje. Nie boi się eksperymentować, a efektem tego są np. takie dania, jak szynka w... coca-coli.
Nigella Lawson to jedna z wielu gwiazd, które zrobiły karierę dzięki kuchni. Na zachodzie gotowanie stało się po prostu modne. Dla przykładu w USA programów kulinarnych są setki, a w Europie telewizyjni mistrzowie kuchni są medialnymi gwiazdami. Może i u nas narodzi się wkrótce moda na smaczne i zdrowe gotowanie.