Nadmiar soli i tłuszczów nasyconych oraz brak niezbędnych składników odżywczych w przebadanych kilku dostępnych na rynkach mrożonych pizzach skłonił dietetyka Mike'a Leana z Uniwersytetu w Glasgow i biznesmena Donnie Macleana do stworzenia wartościowej pizzy, która zamiast kalorii dostarczałaby sporą dawkę magnezu, potasu, kwasu foliowego oraz witaminy A.
Na odżywczość nowej pizzy wpłynęło wykorzystanie do pieczenia ciasta wodorostów bogatych w sód i jod. Główną zaletą wodorostów jest to, że dzięki ich wykorzystaniu obniża się poziom soli w pizzy. Innym sposobem na wzbogacenie fastfooda było dodanie czerwonej papryki do pomidorowego sosu. By zwiększyć zawartość witaminy C.
Bogata w witaminy i minerały pizza niedługo trafi do sklepów. Już wiadomo, że będzie droższa on normalnej, ale nie będzie to znacząca różnica w cenie. Każdy będzie mógł sobie na nią pozwolić.
Wkrótce pod lupę naukowca trafią frytki. Badacz chce, żeby jego ziemniaczane przekąski były zdrowe i nie tuczyły.
Przepis na zdrową pizzę
Tą pizzę bez obaw mogą jeść osoby dbające o linię! Naukowiec z Glasgow opracował szczegółowy przepis na zróżnicowaną odżywczo pizzę, która zawiera 30% zalecanej normy witamin, minerałów, kalorii, białek oraz węglowodanów. Włoskie danie przeszło prawdziwą dietetyczną metamorfozę