
Zmniejszysz ilość kalorii zastępując słodki syrop miętową esencją. Jest niezwykle intensywna, dlatego dodaj zaledwie kilka kropel. Daruj sobie też bitą śmietanę. Zamiast niej wystarczy zwykłe mleko o niskiej zawartości tłuszczu. Całość smaku podkreśli odrobina syropu z gorzkiej czekolady.
Składniki: ½ kubka kawy, 2 krople ekstraktu miętowego, 1/3 kubka niskotłuszczowego mleka, 2 łyżeczki syropu z gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Zaparz ulubioną kawę, dodaj do niej ekstrakt miętowy i syrop z gorzkiej czekolady. Dzieło zwieńczysz spienionym, niskotłuszczowym mlekiem.

Gdy tradycyjna mała czarna to dla ciebie zbyt mało, wzmocnij jej walory mielonym cynamonem. Aromatyczna przyprawa to źródło błonnika, wapnia i żelaza. Dodatkowo posiada intensywny smak, który może zastąpić nam cukier.
Składniki: 1 kubek kawy, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki niskotłuszczowego mleka
Przygotowanie: Zaparz ulubioną kawę, a w międzyczasie zmieszaj cynamon z odrobiną mleka. Tak przygotowaną miksturę dolej do kubka z kawą. Wierzch możesz dla ozdoby posypać cynamonem.

Popularna w Japonii sproszkowana zielona herbata jest podstawą tego kremowego napoju. Matcha dostarcza mnóstwo korzyści zdrowotnych – poprawia metabolizm, zmniejsza ilość złego cholesterolu, a przy tym jest naprawdę smaczna.
Składniki: 1 łyżka matcha, 1 szklanka gorącego mleka migdałowego, 1 łyżeczka syropu z agawy (lub innego słodzika), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cynamon (do dekoracji).
Przygotowanie: Zmieszaj matchę z gorącym mlekiem, dodaj ekstrakt z wanilii i syrop z agawy. Wierzch możesz ozdobić cynamonem.
Zobacz więcej przepisów na rozgrzewające i dietetyczne napoje
[-------]

Jego przygotowanie wydaje się skomplikowane, ale tak naprawdę wystarczy odrobina wysiłku. Opłaca się, bo nagrodą będzie aromatyczny, zdrowy i rozgrzewający napar.
Składniki: szklanka niesłodzonego soku jabłkowego, 1 szklanka wody, ½ szklanki niesłodzonego soku pomarańczowego, sok z wyciśniętej cytryny, 1 łyżeczka brązowego cukru, ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki mielonego imbiru, 2 goździki, 2 laski cynamonu.
Przygotowanie: Wrzuć wszystko do aluminiowego garnka i zagotuj na bardzo małym ogniu przez około 2-3 godziny. Na końcu usuń przyprawy i przelej całość do dzbanka.

Dyniowa latte to w Ameryce prawdziwy hit. We własnym domu możemy zrobić jej mniej kaloryczną wersję. Będzie równie smaczna, a do tego o wiele zdrowsza.
Składniki: 1 kubek kawy, 1/3 kubka mleka sojowego, 2 łyżeczki syropu z agawy, kawałek dyni
Przygotowanie: Zagotuj mleko sojowe z kawałkiem dyni, potem wyjmij go i przelej czyste mleko do zaparzonej kawy. Dodaj syrop z agawy.

Tego przysmaku nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Podawały go nam nasze mamy, ale nasza wersja będzie od nich mniej kaloryczna.
Składniki: 1 szklanka niskotłuszczowego mleka (może być także sojowe), 2 łyżeczki syropu z agawy, 1 łyżeczka naturalnego kakao.
Przygotowanie: Zagotuj mleko, dodaj kakao i agawę, a potem dokładnie wymieszaj.
www.fit.pl