Uroki biesiadowania przy grillu jeszcze do niedawna były preferowane przez ludzi młodych. Seniorzy woleli tradycyjne ogniska przy dźwiękach gitary, z legendami i harcerskimi piosenkami. Wielu z nich dopiero poznaje zalety grillowania i uczy się go obsługiwać
fit.pl
2012-04-30 00:00
Udostępnij
Grill - nowe hobby seniorów
 

grill zajawkaChoć wszystkim wydaje się, że „dyżur” przy grillu to prosta sprawa, są w błędzie. Osoba, która podejmie się opieki nad paleniskiem ma bardzo odpowiedzialne zadanie.  Już samo postawienie grilla w odpowiednim miejscu wymaga pewnej wiedzy. Następne czynność wymagają także wprawy i doświadczenia.

Biesiadowanie w gronie rodzinnym czy z przyjaciółmi, a nawet integracyjne spotkania  pracowników coraz częściej odbywa się przy grillu. To najpopularniejsza forma spędzania czasu wolnego, gdy tylko pogoda dopisuje.
Sezon grillowy w pełni. Niektórzy w roli szefów grillowej kuchni po raz pierwszy. Smak serwowanych z rusztu potraw zależy nie tylko od jakości mięsa czy ilości dodanych przypraw, ale i umiejętnego grillowania. Podpowiadamy gdzie najlepiej ustawić palenisko, czym podpalać, jak utrzymać żar oraz kiedy można zacząć smażyć…to także wpływa na apatyczność pieczonych nad ogniem mięs, ryb i warzyw.

Grill dla początkujących:gril
  • grill ustawiamy w miejscu osłoniętym od wiatru, w pewnej odległości od zabudowań, drzew i  krzewów
  • dym nie może lecieć w kierunku gości
  • do grilla używamy węgla drzewnego lub specjalnego brykietu (spalają się powoli i długo utrzymuje żar)
  • do rozpalenia używamy podpałki – w kostkach lub płynie i specjalnych długich, grubych zapałek
  • żeby węgiel się szybko rozpalił, należy użyć specjalnej dmuchawy lub równomiernie machać tekturką
  • produkty kładziemy na ruszt dopiero wtedy, gdy węgiel będzie się żarzył
  • wcześniej ruszt powinno posmarować się olejem, żeby nic do niego nie przywarło (najlepiej jednak wszystkie produkty układać na specjalnych tackach lub folii aluminiowej)
  • przed położeniem mięsa na ruszcie watro też dodać do węgla gałązki jałowca lub innych ziół, mięso nabierze wspaniałego aromatu
  • gdy ogień sięga ponad rusza można go niewielkim strumieniem wody
  • najdłużej piecze się mięso – je zawsze najlepiej położyć na ruszcie na samym początku grillowania; najszybciej pieką się warzywa – im wystarczy kilka minut
  • ziemniaki w mundurkach nie trzeba kłaść na grilla tylko wrzucić do mocno nagrzanego żaru, gdy już nie będzie ognia
  • po skończonym grillu powinien zostać sam popiół, który z czasem sam się schłodzi, jednak gdy są jeszcze żarzące się węgielki, należy ugasić je wodą

www.fit.pl
Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.
Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.