- przygotowując maseczkę, wybieraj świeże warzywa i owoce
- korzystaj z sezonowych owoców
- dokładnie myj i obieraj
- kupuj tylko takie, które pochodzą z upraw ekologicznych
- nowalijki nie są dobrym materiałem na maseczki, ponieważ są uboższe w cenne składniki
- produkty spożywcze np.: mleko, oliwa, płatki owsiane, drożdże nie mogą być przeterminowane
- przechowuj je w taki sposób, jaki sugeruje producent (np. miód w zaciemnionym miejscu, mleko w lodówce, a drożdże w suchym i zimnym miejscu)
- nie trzymaj maseczek w lodówce, zrób jej tyle, ile potrzebujesz na jednorazowy zabieg
- używaj szklanych miseczek i szpatułek (metal i plastik mogą wchodzić w reakcje chemiczne z obecnymi kwasami owocowymi)
- maseczkę nakładaj na czystą skórę
- pamiętaj o higienie rąk
Ujędrniają, oczyszczają, łagodzą podrażnienia, liftingują, dodają blasku – maseczki przygotowywane w domu można dobrać do każdego rodzaju cery. Zanim zdecydujesz się nałożyć na twarz maseczkę zrobiona przez siebie, musisz znać rodzaj swojej skóry.
- Dla suchej skóry zalecane są maseczki intensywnie nawilżające i odżywcze
- Cera trądzikowa potrzebuje maseczek łagodzących podrażnienia i złuszczających
- Tłusta wymaga z kolei preparatów usuwających nadmiar łoju i matujących skórę
- Maseczki ujędrniające i wygładzające zmarszczki pomagają dojrzałej skórze.
Przepisy na domowe maseczki znajdziesz np. TUTAJ >>