Nie zastanawialiście się nigdy dlaczego Eskimosi, którzy prawie nie jedzą warzyw ani owoców, rzadko zapadają na serce, alergie, nowotwory? Odpowiedź jest prosta jedzą ryby
fit.pl
2010-04-26 00:00
Udostępnij
2009 02 17-FishTak jest na dalekiej Północy, a u nas... specjaliści od zdrowego żywienia biją na alarm. Jemy za mało ryb morskich, co oznacza, że w organizmie przeciętnego Polaka brakuje nienasyconych kwasów Omega 3, uważanych przez wielu naukowców za złoty środek na długowieczność. Warto  wiedzieć, że każdego dnia  potrzebujemy ich 1 g, by nasz organizm dobrze funkcjonował.

Co to takiego?
Kwasy omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie bez racji nazywa się niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Problem bowiem tkwi w tym, że organizm człowieka nie potrafi ich sam wytworzyć. Oznacza to, że musimy mu je regularnie dostarczać w pożywieniu.

Gdzie ich szukać
Prawdziwą skarbnicą kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie z zimnych wód: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza. Można jadać wszystkie, ale ryby morskie cenne są właśnie ze względu na zawarty w nich tłuszcz. Niestety, większość z nas po ryby sięga sporadycznie albo po prostu w ogóle ich nie jada. A to odbija się niekorzystnie na naszej kondycji fizycznej i psychicznej.

Dobrym źródłem kwasów omega-3 są też orzechy włoskie, nasiona lnu, soi czy rzepaku. Niestety, pod wpływem światła i powietrza w ciągu 12 godzin od wytłoczenia kwas ten ulega rozpadowi, dlatego w kupowanych przez nas olejach roślinnych pozostaje go już tylko śladowa ilość.

Dobrodziejstwa
Kwasy Omega – 3 wspomagają  rozwój mózgu, jego sprawność oraz koncentrację. Zmniejszają  ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera ( jest już uznana za chorobę cywilizacyjną) i stwardnienia rozsianego (SM). Zwiększają odporność organizmu na zakażenia, spowalniają procesy starzenia się, poprawiają jędrność skóry - ożywiają jej koloryt, wzmacniają paznokcie i włosy. 

Hamują  rozwój guzów nowotworowych. W ten sposób mogą być wykorzystywane w profilaktyce raka,  szczególnie  gruczołu krokowego (prostaty), piersi i jelita grubego. Działają też zbawiennie na układ krążenia; obniżają ilość szkodliwych cukrów we krwi, zapobiegają arytmii, zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału i udaru serca, regulując przepływ krwi w naczyniach oraz agregację czerwonych płytek krwi. Zapobiegają także przedwczesnym porodom, zapewniają noworodkom właściwa masę urodzeniową, a w życiu późniejszym odpowiednią zdolność uczenia się, inteligencję i odporność psychiczną.

Szczególnie ważne jest, by kobiety w ostatnim trymestrze ciąży oraz we wczesnym okresie karmienia piersią otrzymywały odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych Omega 3.

www.fit.pl
Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.
Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.