ogółem wysoko przetworzona żywność nasycona tłuszczem i cukrem, to właśnie „śmieciowe” jedzenie.
Jak donoszą najnowsze badania przeprowadzonie w Instytucie Badań i Zdrowia Dziecka w Australii (za: inhabitots.com), właśnie takie śmieciowe jedzenie może być przyczyną zaburzeń na tle ADHD występujących u dzieci i młodzieży.
Badacze egzaminowali dietę niemal dwóch tysięcy nastolatów i doszli do wniosku, że zachodni styl odżywiania bardziej niż dwukrotnie zwiększa ryzyko występowania ADHD w porównianiu do zdrowego stylu odżywiania (dieta bogata w warzywa, owoce, pełne ziarna, kwasy omega-3 itd.). Wskaźnik ten pozostawał na takim samym wysokim poziomie nawet po wykluczeniu innych czynników (społecznych i rodzinnych).
Wyniki badania zostały opublikowane w „Journal of Attention Disorders”. Badacze nie mają wątpliwości, że zdiagnozowanie ADHD przed 14 rokiem życia jest ściśle związane z jedzeniem przetworzonej żywności, produktów „na wynos”, czerwonego mięsa, produktów bogatych w tłuszcze nasycone i wyrobów cukierniczych. Naukowcy apelują o przeprowadzenie większej ilości badań, gdyż występowanie ADHD i ubogiej diety jest ze sobą ściśle związane, trudno jednak stwierdzić ze stu-procentową pewnością czy to ADHD wynika ze złej diety, czy zła dieta z występowania ADHD...
Cóż, życzymy owocnych badań i niezależnie od ich wyników – wybierajmy zdrowe posiłki.
Beata Mąkolska
www.fit.pl