Świąteczne potrawy bogate w wapń
Co łączy świąteczny sernik i jajka ze śniadania wielkanocnego? Oba zwierają duże ilości wapnia, czyli minerału, który doskonale wzmacnia zęby i ich szkliwo. Jajko zawiera przeciętnie 46 mg wapnia, z kolei 100 g twarogu, podstawowego składnika sernika, aż 83 mg! Dzięki wapniowi zęby stają się odporniejsze, mniej podatne na próchnicę i paradontozę. Z kolei amerykańscy naukowcy dowiedli, że twaróg pomaga w wybielaniu zębów, a wprowadzenie go do diety uodparnia je a przebarwienia. – Dieta bogata w wapń wzmacnia zęby i cały układ kostny. Dzięki temu chronią przed osteoporozą, która dotyka również kości szczęki – mówi dr n. med. Mariusz Duda
Po mazurku i kawie umyj zęby!
Na stole świątecznym obok potraw bogatych w wapń znajdziemy niestety produkty bogate w cukry. Tutaj pułapką mogą być mazurki (szczególnie te z kajmakiem), świąteczne baby i niezliczona ilość czekoladowych zajączków. Ze wzglądu na dużą ilość cukrów te przysmaki mogą spowodować rozwój próchnicy i osłabić zęby. Problem tkwi w tym, że stanowi idealną pożywkę dla bakterii, które produkują z niego kwasy niszczące zęby.
- Warto pamiętać, że nie ilość zjadanych słodyczy szkodzi naszym zębom, a to, ile czasu cukier ma kontakt z zębami. Dlatego po słodkim deserze powinno się jak najszybciej umyć zęby, szczególnie, jeśli piliśmy do tego kawę, bo ta z kolei powoduje przebarwienia. Zęby należy wyszczotkować do 15 minut po wypiciu kawy lub czerwonego wina – po tym czasie substancje zawarte w kawie sprawiają, że nasze zęby żółkną – wyjaśnia dr Duda.
www.wellness.fit.pl