1. Jaką wagę kuchenną kupić?
2. Na jakie parametry powinniśmy zwracać uwagę?
3. Przydatne funkcje dodatkowe
4. Wagi z dozownikiem
Jaką wagę kuchenną kupić?
Wagi kuchenne, jakie spotkać możemy na rynku, występują w dwóch podstawowych odmianach. Od wielu lat stosowane są wagi mechaniczne, w których produkty umieszcza się w specjalnych miseczkach, znajdujących się na podstawie. W niej także można znaleźć odważnik sprzężony ze wskazówką, która na analogowym zegarze pokazuje wagę odmierzonego składnika. Wagi mechaniczne, nazywane też tradycyjnymi, ze względu na prostotę wykonania nie są urządzeniami drogimi. Jednak ich dokładność pozostawia wiele do życzenia, błąd wskazania może wynieść nawet do 20 gramów. To bardzo niewiele, ale w przypadku niektórych przepisów może to mieć duże znaczenie. Dlatego coraz częściej osoby urzędujące w kuchni sięgają po wagi elektroniczne. Zasilane bateriami urządzenia cechują się znacznie większą dokładnością, posiadają również wiele dodatkowych funkcji (na przykład przeliczanie jednostek wagi) o jakich posiadacze tradycyjnych wag mogą jedynie pomarzyć. W zależności od modelu można przy ich użyciu zważyć produkty o masie do pięciu kilogramów, co jest wielkością wystarczającą w zupełności do domowych zastosowań. Najczęściej spotykane na rynku urządzenia można obejrzeć na stronie: https://www.euro.com.pl/wagi-kuchenne.bhtml
Na jakie parametry powinniśmy zwracać uwagę?
W zależności od naszych potrzeb powinniśmy wybrać model wagi kuchennej, który w pełni zaspokoi nasze oczekiwania. Jednym z tych parametrów, które należy brać pod uwagę jest dokładność pomiaru. Jak już wspomniano wagi tradycyjne pozwalają na określenie ciężaru z dokładnością do 20 gramów, natomiast wagi kuchenne elektroniczne mogą osiągać dokładność rzędu 1 gram. Świetnie sprawdza się to w sytuacji, gdy stosowana przez nas dieta wymaga rygorystycznego pilnowania ilości i masy zarówno składników, jak i poszczególnych dań. Kolejną rzeczą, której powinniśmy przyjrzeć się przed zakupem jest maksymalne obciążenie. Urządzenia takie z reguły pozwalają odważyć do 1 kilograma produktu, jeśli jednak jest to wartość, jaka nas nie zadowala, można sięgnąć po modele pozwalające na zważenie do 5 kilogramów składników. Warto również zwrócić uwagę, czy wagi takie mają wskaźnik przeładowania, uniemożliwiający dokonania nieprawidłowego pomiaru w przypadku przekroczenia masy przez ważony produkt. Bardzo pomocne podczas ważenia są funkcje tarowania (czyli możliwości ważenia samych produktów bez opakowań, w których się znajdują), automatycznego włączania i wyłączania (co pozwala na oszczędność baterii) oraz wskaźnika naładowania. Przykładowe modele wag znajdują się na stronie: https://www.euro.com.pl/wagi-kuchenne,_KitchenAid.bhtml
Przydatne funkcje dodatkowe
Podstawową funkcją wag kuchennych jest oczywiście prawidłowe określenie ciężaru poszczególnych składników. Jednak podczas poszukiwania odpowiedniego modelu do naszej kuchni warto również zainteresować się dodatkowymi możliwościami, które mogą znacząco ułatwić przygotowywanie potraw. Jedną z takich funkcji jest możliwość przeliczania jednostek oraz ich zmiana z z metrycznych na anglosaskie i odwrotnie. Pozwala to na wykorzystywanie przepisów bez zamartwiania się, że czegoś dodamy za dużo lub za mało. Niektóre wagi pozwalają też na określenie objętości wody lub mleka, dokonane na podstawie przeliczenia masy. Osoby będące na diecie z pewnością zainteresują się urządzeniami, które pozwalają nie tylko na pokazanie wagi, ale również kaloryczności odmierzanych składników. Niektóre modele umożliwiają nawet określenie zawartości węglowodanów, tłuszczy oraz białek. Cenną funkcją jest także zamontowanie w wielu wagach higrometrów i termometrów, które pozwalają na określenie warunków, panujących aktualnie w kuchni, a także minutników z alarmem, dzięki czemu nie przegapimy czasu wyłączenia kuchenki. Na stronie: https://www.euro.com.pl/wagi-kuchenne,_Zelmer.bhtml można obejrzeć przykładowe modele wag.
Wagi z dozownikiem
Wagi kuchenne z dozownikiem to bardzo ciekawe rozwiązanie, pozwalające na połączenie funkcji ważenia oraz obliczenia objętości substancji płynnych i sypkich. Kształtem przypominają dzbanek lub miskę z uchwytem, na którym znajduje się wyświetlacz oraz przyciski sterujące. Podobnie jak w przypadku klasycznych wag mają możliwość samoczynnego wyłączania się po pewnym czasie bezczynności. Umożliwiają odmierzenie i zważenie do 1,5 litra produktu o wadze do 1 kilograma. Są to urządzenia dość rzadko jeszcze spotykane na rynku, jednak ze względu na ich wysoką funkcjonalność powinny znaleźć się w każdej kuchni.