Oto nasza siódemka składków odżywczych, które są niezbędne w diecie antystresowej:
1. Witamina B
Wszystkie witaminy z grupy wzmacniają system nerwowy, szczególnie zaś korzystnie działa witramina B1, zapobiegając depresji i wyciszając, oraz witamina B6, która łagodzi stany lękowe, bierze udział w syntezie serotoniny i wspomaga wchłanianie magnezu. Lekarze twierdzą, że weganie, wegetarianie i osoby po 50-tym roku życia są szczególnie narażone na niedobór witaminy B12. Ponadto osoby palące papierosy, spożywające alkohol, czy nie dbające o dietę także są narażone na niedobory witamin z grupy B. Witaminy z grupy B znajdziesz w: kaszach, fasoli, pestkach słonecznika, brokułach, kapuście, razowym pieczynie, awokado, wołowinie, rybach.
2. Magnez
Magnez pozytywnie wpływa na pracę mózgu, ponadto stabilizuje funkcje układu nerwowego. Uspokaja, poprawia pamięć. Zbyt duża ilość wypijanej kawy za to wypłukuje go z organizmu. Nie licz jednak na to, że wystarczy wraz z kawą łykać magnez w tabletkach. Najlepiej przyswajalny magnez to ten, który dostarczasz w pożywieniu. A gdzie szukać magnezu? W kaszy gryczanej, fasoli, orzechach, szpinaku, bananach, żółtym serze, gorzkiej czekoladzie.
3. Złożone węglowodany
Dzięki nim twój umysł będzie sprawnie pracował, ponieważ stopniowo uwalniają się do krwi, nie odczujesz zatem skoku cukrowego, który jest odpowiedzialny za nagły przypływ energii, a następnie - za jej gwałtowny spadek. Takie wahania glukozy są niebezpieczne, o wiele korzystniej jest utrzymywać jej stały poziom, dzięki czemu mózg może produkować odpowiednią ilość serotoniny. Węglowodany złożone znajdują się w produktach pełnoziarnistych (pieczywie i makaronach), kaszach, ryżu, fasoli. Teraz już wiesz, dlaczego diety wykluczające z jadłospisu wszystkie węglowodany nie są najlepszym rozwiązaniem....
4. Cynk
Cynk wzmacnia system nerwowy i pomaga radzić sobie ze stresem, wpływa także na regulację ciśnienia krwi i rytm serca. Jego niedobór często objawia się m.in.: białymi plamkami na paznokciach, ospałością, problemami ze skórą, może także powodować depresję. Naukowcy wspominają także, że cynk poprawia sprawność intelektualną w starszym wieku. Zadbaj zatem o obecność w swojej diecie owoców morza, drobiu, roślin strączkowych, kiełków pszenicy, produktów z pełnego przemiału.
5. Tryptofan
Tryptofan to aminokwas, który także jest potrzebny do produkcji neuroprzekaźników – serotoniny i melatoniny. Te z kolei biorą udział w kontrolowaniu nastroju i radzeniu sobie ze stresem. Dzięki tryptofanowi mamy dobry nastrój, a ponieważ organizm nie potrafi go wytworzyć, istotne jest aby w twojej diecie nie zabrakło: ryb morskich, nasion dyni i słonecznika, orzechów ziemnych, jajek, awokado, bananów, chudego mięsa.
6. Flawonoidy
Te popularne antyoksydanty wpływają na ośrodkowy oraz obwodowy układ nerwowy. Dowiedzono ich pozytywne działanie w walce z rakiem, wspomaganie odporności, działanie przeciwzapalne. Co ciekawe, flawonoidy podtrzymują działanie adrenaliny, która z kolei działa motywująco, stymulująco i dodaje nam energii do działania. Najwięcej flawonoidów znajdziemy w jabłkach, owocach cytrusowych, pomidorach, winogronach, papryce, ogórku, cykorii, selerze naciowym, cebuli, kapuście.
7. Wapń
Jak twierdzą eksperci, wapń bierze udział w uwalnianiu neuroprzekaźników oraz produkcji żeńskich hormonów, które wpływają na stan psychiczny kobiety. Jeżeli w twojej diecie nie będzie nabiału, brokułów, soi, fasoli, serów żółtych, to może się okazać, że masz słabą odporność na stres. Uważaj też na nadmiar białka (szczególna uwaga na diety oparte głównie na dostarczaniu białka!), kofeiny czy alkoholu – utrudniają przyswajanie wapnia.
Beata Mąkolska
www.wellness.fit.pl
Zajadasz stres? Zmień to!
O zajadaniu stresu mówimy jako o czynności negatywnej – o to na skutek presji chwytamy za to co jest pod ręką i faszerujemy się szkodliwym cukrem, tłuszczami nasyconymi, słonymi przekąskami. Taka dieta nie złagodzi negatywnego wpływu stresu na nasze ciało i samopoczucie. Co zatem możemy jeść aby być bardziej odpornymi na stres?