Nie wszystkie płyny nadają się do tego, ponieważ o skuteczności leków, o czym wielu z nas nawet nie zdaje sobie z tego sprawy, decyduje także to, czym je popijamy.
Herbata, mleko, a nawet zioła mogą zmniejszać działanie wielu leków. O ile wiemy, jakich leków nie można podawać jednocześnie i kiedy mamy je brać: przed, w trakcie czy po posiłku, to z popijaniem, mamy problem i często przez niewiedzę możemy zrobić sobie krzywdę.
Czym można, a czym nie!
- Najbardziej uniwersalnym środkiem do popijania różnego rodzaju tabletek jest woda – bezpieczna, nie wchodzi w niekorzystne dla organizmu reakcje ze składnikami leków,
- Żelaza nie popijamy mocną herbatą, ponieważ osłabia ona jego wchłanianie,
- Zioła wypłukują z organizmu potas, więc są wykluczone przy lekach moczopędnych,
- Kawa, herbata, napoje energetyzujące z kofeiną i alkohol mogą powodować działanie toksyczne na ośrodkowy układ nerwowy i prowadzić np. do bezsenności i rozdrażnienia,
- Mleko, kefiry, maślanki i jogurty pitne ograniczają wchłanianie leków zażywanych przy zakażeniach dróg oddechowych i moczowych,
- Sokami kwaśnymi (cytrynowy, pomarańczowy, grejpfrutowy, a także pomidorowy) nie powinno popijać się leków na nadkwasotę i nasercowych
O tym warto wiedzieć i pamiętać:
- przyjmowanie leków „na czczo” znaczy, że od ostatniego posiłku musi upłynąć nie mniej niż 12 godzin,
- zapytaj w aptece czy twoje lekarstwo nie osłabia koncentracji i można po nim prowadzić samochód,
- kapsułek nie można rozgryzać; choć są duże, mają specjalną powłokę, która ułatwia połykanie,
- nie łykaj tabletek „na sucho”, pij tyle wody, ile musisz,
- najłatwiej tabletki połyka się na siedząco lekko odchylając głowę do tyłu,
- sprawdzaj datę produkcji lekarstw,
- pilnuj dawkowania, które określił lekarz,
- trzymaj leki w miejscu trudno dostępnym dla dzieci,
- przechowuj je zgodnie z zaleceniami producenta (np. w ciemnym miejscu czy w lodówce).