Choroby kardiologiczne wciąż zajmują niechlubne, pierwsze miejsce wśród najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Brak ruchu, stres, nieprawidłowa dieta, używki – to główni winowajcy, odpowiedzialni za problemy kardiologiczne Polaków. W dzisiejszym artykule skupimy się na odżywianiu, okazuje się bowiem, że nasze serce nie może żyć przede wszystkim bez magnezu i potasu – a szacuje się, że ponad 60% z nas cierpi na niedobory przynajmniej jednego z tych pierwiastków…
2018-09-18 00:00
Udostępnij
Dbaj o serce masz tylko jedno!

ZADBAJ O SERCE I POKOCHAJ MAGNEZ, ZAPRZYJAŹNIJ SIĘ Z POTASEM

Badania wskazują na nierozerwalny związek pomiędzy poziomem magnezu, a poprawą ciśnienia tętniczego. Osoby, które jedzą dużo tego cennego minerału, są nawet o 50% mniej narażone na ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia! Magnez jest odpowiedzialny za prawidłowe napięcie nerwowo-mięśniowe, a jego zadaniem jest zapobieganie nierównej i przyspieszonej akcji serca. To właśnie dzięki niemu serce bije w jednostajnym rytmie, miarowo i spokojnie. Odpowiedni poziom magnezu w organizmie zabezpiecza również przed nadciśnieniem, a brak tego pierwiastka wywołuje nieprawidłowe skurcze tętnic. Dodatkowo, magnez odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi oraz obniża stężenie złych tłuszczów, zmniejszając tym samym ryzyko występowania udarów mózgu, zawałów serca czy miażdżycy. To jednak, z czego magnez jest szczególnie znany, to jego związek ze stresem – to właśnie magnez przeciwdziała szkodliwemu wpływowi stresu na organizm, a jego braki szybko odczuwamy np. w postaci bólu w klatce piersiowej.

Równie dobroczynny wpływ na układ krążenia ma potas - siła napędowa komórek mięśniowych – a zatem i serca.  Dba o jego właściwe ukrwienie, zapewnia sprawny przepływ krwi przez naczynia wieńcowe i utrzymuje właściwe ciśnienie krwi,  co minimalizuje ryzyko zawału czy rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Oprócz bezpośredniego wpływu na pracę serca, potas działa ochronnie na cały układ sercowo-naczyniowy. Zwiększa wydalanie sodu przez nerki, tym samym regulując poziom wody w organizmie i chroniąc przed nadciśnieniem tętniczym. Potas nie jest lekarstwem na dolegliwości układu krążenia, ale jego odpowiedni poziom jest konieczny dla prawidłowego działania serca.

Niedobory potasu i magnezu sprawiają, że jesteśmy nerwowi, bardzo szybko się męczymy, a także odczuwamy nieregularny rytm bicia serca (zaburzenia rytmu, kołatanie). Nieprawidłowa podaż tych pierwiastków powoduje może także skurcze mięśni, drgania powiek czy puchnięcie nóg i rąk. W stanach zaawansowanych niedoborów tych pierwiastków może rozwinąć się także depresja.

NIEDOBORY I ICH UZUPEŁNIANIE

Narażone na niedobory potasu i magnezu w organizmie są przede wszystkim osoby, żyjące w ciągłym stresie oraz te, których codzienna dieta bogata jest w sól, gazowane napoje, kawę, alkohol, słodycze oraz produkty przetworzone, które hamują ich wchłanianie. Przykładowo, wypicie małej puszki napoju gazowanego przez dziecko, skutecznie blokuje przyswajanie magnezu przez 24 godziny! Na niedobory magnezu cierpią także osoby w trakcie restrykcyjnego odchudzania oraz ci, którzy mają problemy z jego przyswajalnością. Tak jak i w przypadku innych pierwiastków, witamin czy mikroelementów, wszystko, co potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, możemy znaleźć w pożywieniu - szczególnie w owocach i warzywach.

To, że powinniśmy w jak największym wymiarze korzystać z dobrodziejstw natury, nie jest żadną tajemnicą – wyjaśnia Katarzyna Barwińska ekspert firmy Rabenhorst - znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z warzyw i owoców.    Obecnie jesteśmy w szczycie sezonu i dostępność naturalnych produktów jest wysoka, dlatego do woli cieszmy się świeżymi owocami i warzywami. Gdy okres jesienno-zimowy pozbawi nas tego dobrodziejstwa, dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie do diety żywności, która wzbogacana jest stosownymi pierwiastkami czy witaminami. Mogą być to na przykład specjalnie komponowane soki owocowe tworzone z myślą o dostarczeniu odpowiednich wartości w skuteczny i smaczny sposób.

WYBIERAJ ŚWIADOMIE

Natura zadbała, abyśmy nie cierpieli na niedobory potrzebnych witamin, pierwiastków i wartości odżywczych. Szczególne bogate w magnez są zielone liście, orzechy i nasiona. Bardzo dobrym źródłem potasu są np. suszone owoce. Ważne jest przy tym, aby nasze złe nawyki nie niweczyły sukcesu, tkwiącego w codziennej, zbilansowanej diecie. Nawet kilogramy szpinaku czy suszonej moreli nie pomogą, jeśli w ślad za świadomym sięganiem po zdrowe produkty nie pójdzie kompleksowa zmiana złych nawyków.